Slijepom pankeru nisu dali u Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slijepom studentu, Zagrepcaninu koji trenutno studira u Puli, u subotu su zabranili ulazak u Klub Uljanik. Kako nam je ustvrdio, redar ga u Klub nije pustio upravo zato što je slijep.

- U petak navecer bio sam vani s još nekoliko prijatelja. Oko dva ujutro uputili smo se u Uljanik. U desnoj sam ruci držao štap za hodanje, a pod lijevom rukom prijatelja koji me vodio.

Kada me redar vidio, rekao mi je: "Ti, slijepac, ne možeš unutra". Upitao sam ga zašto, na što mi je odgovorio da slijepce ne puštaju unutra, a na komentare prijatelja da su oni sa mnom nije se pokolebao. Šokirani, samo smo se okrenuli i otišli, ispricao nam je jucer ogorceno Fran Skracic.

Diskriminacija ili omalovažavanje?


Na naše pitanje je li i ranije imao ovakvih neugodnih iskustava prilikom izlazaka, posebice u ovaj klub, naveo nam je da je prije nekoliko godina izlazio u Uljanik bez problema, a onda ga zbog odredenih razloga, a koji, kako tvrdi, nisu imali uporišta, više nisu puštali unutra. U subotu je, veli, pokušao uci opet, no nije uspio.

- Da su mi rekli da ne mogu uci jer sam panker ili zato što sam radio ovo ili ono, preko toga bih još mogao prijeci, no preko ovoga sigurno necu. Je li to diskriminacija i ponižavanje? Ja samo tražim jednakost, koja je meni tog dana oduzeta. Imam 23 godine i bez obzira na to što imam oštecenje vida, i ja se, kao i moji prijatelji, želim zabaviti i izlaziti, a ne u odrastanju nailaziti na barijere i omalovažavanja kao što mi se desilo ispred Uljanika, rekao je Fran.

Ilic: Mislili smo da se šali

Komentar smo tražili od voditelja kluba Željka Ilica. Cijela je prica zapravo splet neugodnih okolnosti, rekao nam je odmah.

- Istina je da ga redar nije pustio u klub, no ne zato što je slijep. Prica je kompleksnija. Rijec je o decku koji je prije nekoliko godina radio probleme po Uljaniku, zvali smo zbog njega i policiju koja nam je preporucila da osobe s kojima imamo problema više ne puštamo u klub.

I doista, jedno ga vrijeme nije bilo. Kada je prije neki dan došao, redar ga je prepoznao, no buduci da nije znao da je on sada slijep, mislio je da se samo pravi, da je rijec o nekoj šali ili pokušaju da se prošverca u klub, veli Ilic.

Pojašnjava da mu je redar rekao da se "može praviti slijep, ali da dobro zna zašto ne može unutra", a nikako mu ne bi ulazak zabranio samo na temelju invalidnosti.

Koliko ovakva opravdanja mogu držati vodu, ponovo smo provjerili kod Frana Skracica, koji nam je rekao da je gotovo u potpunosti slijep od rodenja, raspoznaje samo svjetlo i sjene, no istina je da je u Uljanik neko vrijeme odlazio bez štapa:

- Žalosno je da samo izmišljaju izgovore. Ako mi redar nije povjerovao, mogao je doci, porazgovarati sa mnom ili s prijateljima s kojima sam bio u društvu. Istina je da samo izmišljaju razloge da nas pankere ne bi pustili u Klub, no pokušati to opravdati sljepocom, doista nema smisla. A to da su mislili da sam glumio sljepocu da bih ušao…, doista ne znam kakva bi osoba mogla izmisliti takvo što, zakljucio je Fran uz nadu da mu se ovakve neugodne situacije više nece dogadati.


Podijeli: Facebook Twiter