Naplatni aparati na Ipsilonu vracaju iskljucivo kovanice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naša se citateljica nedavno neugodno iznenadila prilikom placanja cestarine na automatskoj naplatnoj postaji u Bujama. Ona je naime ubacila novcanicu od 200 kuna ne bi li platila racun od 28 kuna, a stroj joj je uredno vratio pozamašni ostatak - u kovanicama.

Poput "slot mašine" u kasinu, kovanice su padale, a vozacica ih je objerucke skupljala razmišljajuci da još ima i srece što nije ubacila - tisucicu.

Upitala je jednog djelatnika Bina-Istre zašto nema nikoga na naplati cestarine te zašto joj aparat vraca kovanice, na što je dobila odgovor da je velik broj ljudi poslan kuci te su ih zamijenili strojevi.

Nije ona jedina koja nam se požalila na takvo usitnjavanje krupnih novcanica na praznoj naplatnoj postaji. Jedan vozac ispricao nam je da je na cvoru Medaki placao novcanicom od stotinu kuna i takoder dobio povrat u kovanicama od po pet kuna.

- Na svim našim automatskim naplatnim postajama povrat gotovine obavlja se iskljucivo u kovanicama, što uredno piše pokraj utora za placanje novcanicama, objasnio nam je Christian Santaleza, clan Uprave Bina-Istre Upravljanje i održavanje.

Napomenuo je da na automatskim naplatnim postajama s malom frekvencijom prometa vozac ima mogucnost placanja svim bankovnim karticama, ENC uredajem te karticom Ine, a na raspolaganju mu je u svakom trenutku i audiovideo veza s operaterom.

- Tijekom ljetne sezone imali smo veliku frekvenciju prometa te smo, uz 120 stalno zaposlenih djelatnika, angažirali pedesetak sezonskih radnika. Njih su po isteku ugovora na mjestima gdje je iznimno niska frekvencija prometa zamijenili sustavi automatske naplate. Doista nema smisla nocu držati djelatnika za svega tri prolaza, od kojih dva vozila vjerojatno posjeduju ENC uredaj, tvrdi Santaleza.

Na Istarskom ipsilonu 17 je cvorova i 25 naplatnih mjesta. Na vecini se njih tijekom dana cestarina placa djelatniku, dok se nocu na barem petnaestak postaja obavlja automatska naplata.

Naš savjet ako placate gotovinom - pripremite tocan ili barem približan iznos.


U Italiji naplatni aparat vraca novcanice

Citateljica koja nas je upozorila na povrat novca u kovanicama na Ipsilonu cesto putuje i talijanskim autocestama, ali se sa situacijom da joj aparati vracaju iskljucivo sitniš još nije susrela.

I mi smo se uvjerili da na stanicama u Italiji gdje je naplata automatizirana aparat ne vraca u cijelosti kovanice, vec samo do prvog okruglog iznosa, a potom izbacuje novcanice raznih apoena do punog iznosa.


Podijeli: Facebook Twiter