Svi za veci proracun bolnice i novu zgradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Županijske skupštine dali su jednoglasnu podršku vodstvu pulske opce bolnice na celu s ravnateljem dr. Lemsom Jerinom i županu za poduzimanje aktivnosti oko izgradnje nove zgrade. Uz to, Županijska skupština, kao osnivac bolnice, svake ce godine dobivati izvješca o njenom radu i poslovanju.

"Ako Vlada brzo donese jamstva, šanse da Istra dobije vrhunsku zdravstvenu zaštitu su tu", rekao je župan Ivan Jakovcic najavivši otvorenje bolnice za sljedeci mandat kada ce, tvrdi, on biti župan. Rekao je i da je od prije nekoliko dana pulska bolnica u najvišoj kategoriji opcih bolnica u Hrvatskoj, što nece riješiti probleme, ali pokazuje pozitivan trend.

Poslovanje bolnice našlo se na dnevnom redu na traženje nezavisnog vijecnika Plinija Cuccurina, što su na Županijskoj skupštini u lipnju podržali ostali vijecnici. On je s ostalim vijecnicima sa svoje nezavisne liste kasnije u hitnu skupštinsku proceduru uputio prijedlog zakljucka o izradi analize zdravstvenih, ekonomskih i organizacijskih aspekata poslovanja pulske bolnice.

Od 23 opce bolnice samo ih je šest u plusu

Mile Klepo
, ravnatelj udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, veli da je ta udruga faktor dogovaranja o bitnim elementima funkcioniranja sustava zdravstva s HZZO-om. Od 171 ustanove u prvih šest mjeseci u 81 je bio manjak, dok je od 23 opce bolnice samo šest u plusu. Krajem lipnja obaveze opcih bolnica bile su 5,6 milijardi medu kojima je 700 milijuna kredita, a potraživanja 3,4 milijarde kuna. Vec nekoliko godina ta udruga osporava da HZZO provodi nadzor financijskog poslovanja bolnica.

"To nije zadaca HZZO-a. Njihova je zadaca nadzor i kontrola ugovorenih obaveza izmedu HZZO-a i ustanova. Bolnice trebaju nadzirati osnivac, Državna revizija i Ministarstvo zdravstva", rekao je Klepo dodavši da su gotovo prisilili Upravno vijece HZZO-a da to ubuduce više ne radi.

Specificnosti pulske bolnice su rad na dvije lokacije, laboratorijska dijagnostika za primarnu zdravstvenu zaštitu, nedostatak bolnice za produženo lijecenje, a za 40 tisuca stanovnika Istarske županije zdravstvena zaštita ugovorena je u Primorsko-goranskoj županiji. U Puli je popunjenost kreveta neznatno veca od hrvatskog prosjeka, što znaci povecan intenzitet rada i vece troškove, dok prosjecno trajanje lijecenja u Puli ne odudara bitno od onog u drugima bolnicama.

Troškovi za lijekove su iznad prosjeka zbog ucešca skupih lijekova (financiraju se izvan proracuna bolnice) zbog onkoloških bolesnika. U ukupnim troškovima oni za zaposlene sudjeluju sa 60 posto, dok je broj zaposlenih po ugovorenom krevetu ispod prosjeka, a place niže od prosjeka.

"Udio dežurstva i pripravnosti u Puli je znatno manji nego drugdje, što znaci da je organizacija posla racionalna", rekao je Ivan Lukovnjak, savjetnik u udruzi poslodavaca zdravstva. Maksimalni iznos sredstava po krevetu u Puli je od 31.900 kuna, dok je prosjek opcih bolnica 34.011 kuna po krevetu, što naziva "neadekvatnom financijskom kvantifikacijom ugovorenog programa rada".

Važnost specijalizacija

Dr. Lems Jerin
je istaknuo da je 48 lijecnika na specijalizaciji, devet na doktorskom studiju i 16 na užoj specijalizaciji. U zadnjih pet godina smanjuje se broj dana lijecenja, u Puli je cekanje na CT, ultrazvuk srca i abdomena uglavnom u hrvatskom prosjeku, otpisanost opreme je 86 posto, a 65 posto decentraliziranih sredstava ide za vracanje kredita. Rad na dvije lokacije po zadnjim izracunima košta dodatnih 700 tisuca kuna mjesecno. Po proracunu po krevetu bolnica u Slavonskom Brodu dobije osam, a ona u Zadru 36 milijuna kuna godišnje više od pulske. "Adekvatni proracun je kljucni element za konsolidiranje ustanove", zakljucio je Jerin.

"Zbog rada na dvije lokacije i manjeg proracuna u 11 godina pulska je bolnica ostala bez više od 250 milijuna kuna", izracunao je Tedi Chiavalon (IDS-HNS). Istice da je Vlada s milijardu kuna sanirala dugove bolnica, ali ne one pulske, koja je morala dici kredit od 71 milijun kuna da plati dobavljace, od cega je ostalo za placanje još pet rata od po deset milijuna. "Igrajmo svi po istim pravilima igre", porucio je Chiavalon.

"Za dobro lijecenje nije najbitnija zgrada nego lijecnici i drugo medicinsko osoblje", tvrdi Marino Roce (HDZ-HSS) koji je i za izgradnju nove zgrade. "Zašto baš pulska bolnica dobiva najmanje novca?", pitala je Lucija Debeljuh (SDP-Zeleni) koja smatra suludim spocitavati lijecnicima što su radili svoj posao. "Zdravstvo nikako ne smije doci u sferu politike", zakljucila je Debeljuh.

"Bolnica nije loša nego gradani žele novu bolnicu jer žele bolju i kvalitetniju uslugu u svakom pogledu", smatra nezavisni vijecnik Ivica Mikulcic. "Svi smo za novu bolnicu", porucio je Alen Rosanda, nezavisni vijecnik s liste Plinija Cuccurina, a na jedinstvenost je pozvao i Oliver Gmitrovic (HSS). Da nacin financiranja pogoduje dugim listama cekanja smatra Zdenko Pliško (Stranka umirovljenika), dok Josip Anton Rupnik (Zeleni) smatra da bi i ministar zdravstva trebao na Županijskoj skupštini odgovarati na pitanja vijecnika o pulskoj bolnici. (Izvještava Selvina BENIC)

Tajno i javno

"Da smo imali te podatke prije, ne bismo dali ovakav prijedlog zakljucka. Dvije smo godine županijski vijecnici, a o zdravstvu nismo na ovakav nacin imali prilike slušati. To je zakidanje vijecnika", rekao je Plinio Cuccurin nakon uvodnih izlaganja dr. Jerina i predstavnika Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske. Apelirao je da se oko zdravstva u Istri ne treba prepucavati, naglasivši da se u izvješcu nigdje ne spominje da ce se problemi riješiti izgradnjom nove bolnice te da se oko izvješca HZZO-a o nadzoru u bolnici, ako treba, razgovara i na zatvorenoj sjednici Županijske skupštine.
"Nema tajnih sjednica dok je Jakovcic župan. Nema skrivanja nicega od gradana Istre. Ovo su javni podaci", odmah je uslijedila reakcija župana Ivana Jakovcica, koji je rekao i da je sada jasno kome su kamere važne. "Vas zanimaju kamere, a argumenti su vam manje važni", porucio je oporbenom celniku.


Bolnica nije tvornica

"U našem mandatu moramo poceti graditi bolnicu. Bolnica nije tvornica. Bolnica se ne može zaustaviti. Bolje je gomilati gubitke nego unesrecene ljude. Od vodstva bolnice sam uvijek tražio da budu na raspolaganju 24 sata na dvije lokacije", kaže župan. Jakovcic je rekao da Opca bolnica Pula posluje u prosjeku ili nešto malo bolje od hrvatskog prosjeka te da se Istarska županija s tim nece pomiriti jer želi maksimalnu kvalitetu zdravstvene zaštite za gradane

Niz odluka
Usvojena su polugodišnja izvješca o izvršenju županijskog proracuna i plana gradenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta. Utvrden je popis pravnih osoba od posebnog interesa za Županiju, proširene su djelatnosti bolnice (osnivanjem urologije) i županijske tvrtke MIH. Vladimir Torbica imenovan je za privremenog ravnatelja Istarske kulturne agencije (IKA).


Podijeli: Facebook Twiter