Pula dobila fakultet za medicinske sestre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli je ovih dana zapoceo s radom Fakultet za medicinske sestre Zdravstvenog fakulteta iz Zenice u suradnji s Europskim centrom za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD). Indeks je dobilo 160 medicinskih sestara, tehnicara i fizioterapeuta iz Istre koji ce pohadati trogodišnji studij u prostorima pulske Politehnike.

Po njegovom završetku polaznici ce dobiti status prvostupnika, odnosno diplomirane medicinske sestre, tehnicara ili fizioterapeuta. Diploma se može nostrificirati u Hrvatskoj, a priznaje se i u Sloveniji.

Studij je rezultat suradnje Zdravstvenog fakulteta iz Zenice, Regionalnog centra ECPD-a u Puli te pulske opce bolnice. Upravo je u petak potpisan ugovor o strucnoj, nastavnoj i znanstvenoj suradnji izmedu voditelja ECPD-a Luciana Delbianca i ravnatelja pulske bolnice Lemsa Jerina buduci da ce pulska bolnica biti nastavna baza.

Nemale troškove školovanja snose sami polaznici, a cijena jedne školske godine iznosi 2.000 eura. Medicinske sestre iz Istarske županije ovaj studij pohadaju uz rad, odnosno oko 70 posto njih zaposleno je u bolnici.

- Bolnica nema novca za pokrivanje troškova školovanja. U mogucnosti je jedino osigurati medicinskim sestrama, tehnicarima i fizioterapeutima placene slobodne dane, istaknuo je Jerin.

Potreba za ovim studijem, medutim, sve je veca kako se približavamo ulasku u Europsku uniju, kada ce se tražiti visoka strucna sprema za mnoga radna mjesta za medicinske sestre i tehnicare. Sve se više traži specijalizacija za rad na intenzivnoj njezi, u rodilištu, u kirurškoj sali i drugdje. Neke od sestara i tehnicara vec se doškoluju ili su završili školovanje u Rijeci, Zagrebu i Bihacu, a otvaranjem studija u Puli barem nece morati putovati.

Program prve godine za sve je polaznike jednak, uglavnom teoretska nastava, a nakon toga, na drugoj i trecoj, uslijedit ce specijalizacija. Profesori dolaze iz Zenice, Sarajeva, Tuzle i pulske opce bolnice.

S vremenom se ocekuje više predavaca iz pulske bolnice. Za sada u bolnici radi pet doktora znanosti, a na doktoratima je još njih deset, cime ce steci znanstveni stupanj s kojim mogu predavati na fakultetu. (J. ORLIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter