Buzet živnuo otvaranjem hotela, ali fale parkirališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S krovova su padali crjepovi, a s fasada komadi žbuke, sve dok ruševne zgrade u nizu, na Šetalištu Vladimira Gortana, nisu otkupljene i uredene, a u njima ove godine otvoreni sadržaji luksuznog hotela Vela vrata, boutique hotela koji je nedavno obišao i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic.

Nekoc omiljeno šetalište, popularni Lopar u starom gradu Buzetu, doživjelo je pravu renesansu jer je upravo u tom dijelu povijesne jezgre svoje mjesto našla i Turisticka zajednica koja se s Fontane prošlog mjeseca preselila u novi info punkt, ureden u sklopu projekta Revitas sredstvima pretpristupnih fondova Europske unije.

Lopar je vec u 18. stoljecu postao ulica s poslovnim zgradama, u njemu je ureden drvored, a potkraj 19. stoljeca pretvorio se u šetalište i belvedere grada u kojem su radile najelitnije trgovine i obrti.



Sedamdesetih godina prošlog stoljeca mještani su se iz povijesne jezgre iseljavali u novi dio grada. Zgrade na Loparu nagrizene zubom vremena vidno su propadale, sve dok privatnom inicijativom nisu adaptirane u prvi starogradski hotel.

U drevnom Pinguentumu ponosni su na novi izgled starog šetališta. Namka Hodžic, koja se u stari grad Buzet doselila prije 26 godina, zadovoljna je novom turistickom infrastrukturom, a zadovoljni su, kaže, i njeni ukucani. "Stari grad je živnuo", kaže Namka Hodžic.

Ispred župne crkve susreli smo Arsena Jakca. "Hotel i info punkt obogatili su stari grad turistickim sadržajima. Puno je više turista, a i domaci gosti cešce dolaze s Fontane u starogradsku jezgru", rekao je.



- Lopar je bio zapušten, trebalo je paziti da ti nešto ne padne na glavu, a sada je ureden, primjecuje Dragan Markovic. Nove investicije, kaže, potaknule su i mještane da si ureduju fasade i okucnice.

- Buzet je u usporedbi s Motovunom bio u lošijem stanju, a danas je posve drugacije, jedino je problem parkiranje. Navecer, cim dodem iz druge smjene, nema šanse da nadem mjesto. Dobro je što je hotel uredio parkiralište za svoje goste ispod Velih vrata i što su uredena parkirališna mjesta na Trgu Matka Laginje, no sve to nije dovoljno, smatra Markovic.

No, kada se ugasi diktafon i fotoaparat, u starom gradu postanu nešto kriticniji. Na Trgu Vela šterna, kod jedne od najljepših sacuvanih gradskih šterni u Istri, tri su nam mještanke gotovo uglas rekle da su zadovoljne kada se nešto radi i kada se otvaraju novi sadržaji, ali upozorile su nas i na dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta koji konacno treba riješiti, pogotovo sada kada je povecan dolazak turista.

- Ne daj bože nesrece. Ima dana kada vatrogasci i hitna pomoc ne mogu proci starogradskim ulicama. Trebalo bi popraviti i oštecenja na poplocanim ulicama, a o dotrajalom kanalizacijskom sustavu da se i ne govori, nabrojale su nam u prolazu.


Podijeli: Facebook Twiter