Projekt "Brkac" mora na popravni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge Zelena Istra i Zelena akcija, koje su prije dvije i pol godine pokrenule tužbu protiv izgradnje golf igrališta Brkac u Motovunu, nedavno su dobile spor na Upravnom sudu, cime je poništeno rješenje Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti tog projekta.

- Ova bi presuda mogla biti prekretnica i važan presedan za utvrdivanje europskih standarda u proceduri sudjelovanja šire i strucne javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš, istaknula je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic na presici u cetvrtak, koja se održala u opatijskom hotelu Admiral.

Unatoc snažnom protivljenju javnosti i struke Ministarstvo zaštite okoliša u ožujku 2009. ocijenilo je golf igralište prihvatljivim za okoliš, no Upravni sud njegovu je odluku poništio.

Podsjetimo, prije dvije i pol godine Ministarstvo zaštite okoliša odbilo je primjedbe Državnog zavoda za zaštitu prirode koji je upozorio da bi izgradnja golf igrališta mogla imati znacajan utjecaj na prirodne vrijednosti i podrucja ekološke mreže.



Izmedu ostalog, citavo podrucje na kojem se planiralo izgraditi golf igralište Brkac u Motovunu jedino je stanište za lombardijsku žabu u Hrvatskoj, a zahvat bi imao i znacajan utjecaj zbog velikih potreba za vodom, što bi u opasnost dovelo ugrožene vrste i staništa.

- Smatramo da je ova presuda pocetak kraja korištenja mehanizma postupka procjene utjecaja na okoliš ne samo za stvarnu procjenu ucinaka, vec i za odobravanje projekata, pri cemu se cesto ne preže ni od kršenja zakonske procedure.

Isto tako smatramo da bi Ministarstvo zaštite okoliša trebalo ponoviti cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš, ukljucujuci i ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu, razmatrajuci na primjeren nacin primjedbe struke i javnosti da bi uklonilo opravdane sumnje u pogodovanje investitoru, kazao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomaševic.

Predstavnici Zelene Istre i Zelene akcije upozorili su i da je još uvijek na snazi Zakon o igralištima za golf, iako je premijerka Jadranka Kosor još u svibnju ove godine najavila njegovo ukidanje, a ni Ustavni sud još uvijek nije donio ocjenu o njegovoj ustavnosti, iako je to zatraženo još u veljaci 2009. godine. (Marino  MALJAVAC/Novi list)


Vugrinec: Sve što znam, doznao sam iz novina

- O tomu još nemam nikakve službene informacije pa ne mogu komentirati informaciju o poništenju rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš golf odredišta Brkac u Motovunu. Sve što znam, doznao sam iz novina.

Postupak je vodilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, a ja sam kao opcinski nacelnik bio clan komisije. Vjerujem da ce Opcina od ministarstva, koje je stranka u postupku, uskoro dobiti presudu i tek kad je procitam i kad vidim na što se odnosi, moci cu nešto konkretnije reci, rekao nam je nacelnik Opcine Motovun Slobodan Vugrinec. (M. R.)


Investitori: Ovo ce dodatno usporiti ionako kompleksan projekt

- Buduci da nismo zaprimili predmetnu odluku Upravnog suda o poništenju rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš golf odredišta Brkac u Motovunu, nezahvalno ju je komentirati, ali ako su novinski napisi tocni, može se ocekivati da ce ovakva odluka dodatno usporiti realizaciju i ovako kompleksnog projekta, komentirala je Danijela Filipcic, tajnica uprave tvrtke Odmarališta iO Adria, kako se sada zove nekadašnja Jupiter Adria. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter