Sezona duga, a ponuda pomalo kratka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrazito lijepo i toplo vrijeme u rujnu i prvih dana listopada produžilo je ovogodišnju turisticku sezonu iznad svih ocekivanja te znatno povecalo broj gostiju, ali i potrebu za zanimljivim sadržajima. Do 12. rujna na podrucju Turisticke zajednice Istarske županije dostignuto je 2,75 milijuna dolazaka, što odgovara rezultatu ostvarenom na kraju prošle godine, a po predvidanjima, taj bi se broj do kraja godine trebao popeti na tri milijuna dolazaka, što je medu najboljim rezultatima u zadnjih deset godina.

- Ne samo zbog lijepog vremena, koje je pripomoglo da se produži turisticka sezona, nego je kompletnom ucinku pridonijela i njena kvalitetna priprema u promidžbenom i prodajnom segmentu, kao i uskladenja izmedu privatnog i javnog sektora. To pokazuju i rezultati Zracne luke Pula, koja je ostvarila osam posto više prometa nego lani i 28 posto prometa više u low costu, veli direktor županijskog TZ-a Denis Ivoševic.

U rujnu ove godine broj dolazaka gostiju na podrucju županijskog TZ-a je za 25 posto bolji nego u istom periodu lani, a podaci govore da je ostvareno 340 tisuca dolazaka i oko 2,5 milijuna nocenja. I dok u punoj sezoni Istru posjecuju uglavnom obitelji s djecom, profil gostiju se u rujnu i listopadu mijenja. Rijec je o onima jace financijske moci, koji više troše, a traže ponajviše rekreaciju i gourmet ponudu. No, što se gostima u ove jesenske dane nudi?

Ivoševic veli da se nije razmišljalo o novim sadržajima, buduci da oni zahtijevaju planiranje organizacije i budžeta, vec je fokus dogadanja na gradskim manifestacijama s ciljem produžavanja sezone, poput Dana grožda u Bujama, Subotine u Buzetu i Giostre u Porecu.

- Za cijeli listopad i pocetak studenog planirane su karakteristicne manifestacije vezane uz tartufe, kao jedan od najvažnijih dijelova gourmet ponude. Planira se i niz kulturnih dogadanja u Puli i Rovinju, nedavno smo imali promociju automobila marke Bentley u Rovinju, jedrilicarsku regatu i Media Festival, koji su takoder bili vrlo dobro posjeceni, dodaje Ivoševic.

Pula se priprema za zimski san


Mada je Pula puna turista, ona im malo toga doista i nudi. Unatoc ljetnim temperaturama u listopadu te velikom broju turista i izletnika mnogi su vec prešli na zimsko radno vrijeme ili "godišnji odmor" - od lokalnog autobusnog prijevoznika do ugostitelja. Svoja je vrata u popodnevnim satima zatvorio cak i popularni kafic u ACI-jevoj marini na Rivi. Duž Kandlerove svoje su butižine zatvorili mnogi trgovci.



Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj veli da je u rujnu ostvareno je 21 posto više nocenja i bilo je 12 posto više gostiju. - Tim dobrim rezultatima zasigurno je pridonio Outlook festival, ali i lijepo vrijeme... Od konkretnih manifestacija TZ u posezoni organizira Istrafešt i Gastro sajam. Sufinanciramo razne programe koji se organiziraju u posezoni, primjerice koncerte na Kaštelu, Uljaniku, sajmove..., ustvrdila je Cinkopan Korotaj.

- Kampovi Kažela i Medulin bit ce otvoreni do 23. listopada, a Stupice do 5. studenog, dok su ostali zatvoreni. S manifestacijama u organizaciji TZ-a smo završili, kako je bilo i predvideno, 15. rujna, a ako ovako lijepo vrijeme postane pravilo onda cemo se drugacije organizirati, kaže Aldo Dobrovac, direktor medulinskog TZ-a.

Melita Perokovic, direktorica TZ-a Fažane istice da je TZ ovogodišnjim brojem nocenja dostigao maksimum otkad postoji. No, nisu uvodili dodatne manifestacije pa je 26. rujna organizirana tradicionalna proslava Dana župe, a tijekom rujna i listopada prireduju se Fažanski gušti i delicije. Autokamp Bi Village u Valbandonu otvoren je pak do 6. studenog.

U Rovinju živo, u Porecu mirnije


U Rovinju je prošlog vikenda boravilo 4.900 gostiju, 47 posto više nego u isto vrijeme lani. Direktorica Turisticke zajednice Odete Sapac najavljuje i nova dogadanja te prelazak magicne brojke od tri milijuna nocenja u najposjecenijoj hrvatskoj turistickoj destinaciji. Oko 3.500 sudionika Weekend Media Festivala stalno je "švrljalo" gradom. Regata Adris RC44 Cup je kao dio svjetske turneje dovela u Rovinj ne samo najbolje jedrilicare svijeta, vec i velik broj novinara, posjetitelja i ljubitelja vrhunskog jedrenja.

U Rovinju pocinje i cetvrti Festival argentinskog tanga, a slijedi Susret istoka i zapada - dogadanje na kojem ce se uz gastronomsku ponudu, glazbeni program, izložbe i radionice predstaviti renomirani umjetnici. Rovinj ce ovog mjeseca biti domacin i 15. prvenstva hrvatskih sommeliera. Za punjenje hotela znacajna su kongresna dogadanja, a najznacajniji su treci Liderov susret hrvatskih poduzetnika i gradonacelnika, Skupština Zagrebacke burze i tehnološke konferencije Microsofta i Oraclea.

U Porecu je sasvim druga situacija. Direktor gradskog TZ-a Nenad Velenik kaže da je sezona velikih evenata gotova te su gostima koji ovih dana borave u gradu uglavnom na raspolaganju izleti biciklistickim i pješackim stazama te odlazak na festivale tartufa. Ipak, turisticke agencije, ugostitelji, trgovci i prodavaci izleta još uvijek uglavnom rade po ljetnom radnom vremenu.

S pocetkom listopada na podrucju TZ-a Porec boravio je 8.871 gost, što je 34 posto više u odnosu na isto vrijeme lani.

Labinština nudi malo, Umag srednje,
Buzeština puno

Turisticka zajednica Labina u rujnu je evidentirala 25.880 dolazaka ili 31 posto više negoli u istom mjesecu lani. To se najvecim dijelom odnosi na Rabac. Bolji rezultati u posezoni ne povlace, medutim, i dodatne zabavne sadržaje. Zadnja fešta, gastro-priredba, održana je prije više od tri tjedna.

- Nemamo više sredstava za dodatne jace manifestacije jer su ona planirana na godišnjoj razini. Tko je mogao predvidjeti tako lijepo vrijeme u ovom razdoblju?, veli Radmila Paliska Kos, direktorica TZ-a.

Na šetnici ugostitelji i trgovci još nisu zatvorili radnje. Suncane dane koriste i iznajmljivaci na plažama, kao i brodari koji nude izlete do Cresa te panoramske vožnje.

Za sjever Istre posezona je u pravilu turisticki intenzivnije razdoblje od same sezone. Turisticka zajednica Buzeta na svoja dva info-punkta u Buzetu i Rocu i dalje radi kao i ljeti, puno radno vrijeme, ukljucujuci i subotu od 9 do 14 sati. Nakon ljetne pauze živnuli su izleti agencijskih gostiju u Roc, Hum, Aleju glagoljaša. Buduci da je Buzet grad tartufa, tijekom ljeta aktualna je bila agencijska ponuda lova na crne ljetne tartufe, a jesen donosi sve više turista zainteresiranih i za pokazno traženje bijelih tartufa.

Na buzetskom podrucju otvaraju se i nove agencije, a jedna od njih nudi i nove, u Hrvatskoj jedinstvene sadržaje, poput panoramskog turistickog leta toplozracnim balonom. Usto, turisti marljivo obilaze vinske ceste i ceste maslinovog ulja. Od standardne jesenske "ponude" fešta valja najaviti nekoliko predstojecih, poput Martinje u Svetom Martinu, Vikenda tartufa u Buzetu i Smotre rakija u Humu.

U rujnu je na podrucju Umaga ostvareno osam posto više nocenja nego u istom mjesecu prošle godine, dok je istovremeno broj dolazaka povecan za 22 posto. Najveci porast nocenja zabilježen je sa slovenskog tržišta, cak 32 posto, a zatim s talijanskog, 21 posto.

Takvi gosti iz susjednih zemalja uživaju u aktivnom odmoru, posebice biciklizmu, zatim u gastronomskim delicijama i wellnessu. Upravo su sport, aktivni odmor i gastronomija ono na cemu TZ-i u ovom kraju Istre baziraju svoju konkurentnost i cime produžavaju sezonu.

Sve vece turisticke agencije u Umagu i dalje nude izlete i smještaj. Ti ce aranžmani biti u ponudi dokle god za njima bude potražnje. (Redakcijski izvještaj)


Podijeli: Facebook Twiter