Gordan Galant vitez Giostre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U poreckoj uvali Peškera u subotu su održani središnji dogadaji povijesnog festivala Giostre - dva viteška turnira, Masgalano i Giostra, utrka na konjima i gadanje mete Saracena.

Jubilarno peto izdanje turnira obilježio je Gordan Galant iz Rovinja. On se za vecernje natjecanje s giostrantima kvalificirao kao pobjednik kvalifikacijske utrke za vitezove iz konjickih klubova - Masgalano, na kojem je osvojio Zlatni pladanj. Potom je još jednom trijumfirao u glavnoj utrci i svojom jahackom vještinom i preciznošcu potvrdio potpunu dominaciju na ovogodišnjem viteškom turniru.

- Presudili su dobar konj i mirna ruka, svi kandidati su bili dobri, a kako to inace bude na ovakvim natjecanjima, netko ima više, netko manje srece. Dobrim dijelom nastup mi je olakšalo i to što sad vec imam iskustva, dosad sam 12 puta sudjelovao na trci u Barbanu, rekao nam je Galant, koji je u Barbanu ove godine osvojio nagradu za viteško držanje. Jahao je na konju Suez, mladom cetverogodišnjem pastuhu na kojem inace nastupa na viteškim turnirima, a ovo mu je svakako jedan od najdražih uspjeha.

Drugo mjesto osvojio je višestruki pobjednik na Giostri Zdenko Belicka, a treci je bio Alen Riossa. Galant je skupio sedam, Belicka pet, a Riossa dva boda. Natjecanje na Peškeri održalo se pred poreckim plemstvom, ali i brojnim gradanima i turistima, koji su zdušno bodrili vitezove.

Popodnevna utrka Masgalano iznjedrila je tri od 11 kvalifikanata, koji su se borili za vecernji nastup s pet vitezova giostranata. Osim Galanta, kvalificirali su se još Aleksa Vale i Filip Krajcar. Na turniru su od giostranata nastupili još Ivan Terlevic, Ivan Banic i Jakov Grgic, koji ce svoj trenutak slave tražiti na nekom od drugih izdanja natjecanja.

Zanimljivo, Galantov kum utrke bio je biskup Eni Prodan, pa su se neki od plemica kasnije žalili kako je utrka namještena Božjom providnošcu. Naravno, bile su to samo šaljive opaske, kakvih nije manjkalo. Bilo je i onih koji su "grintali" zbog toga što pobjednik nije bio njihov favorit, Porecan Belicka, no svi su redom cestitali i zapljeskali pobjedniku, koji je potpuno zasluženo osvojio kubure namijenjene najboljem vitezu. (Tibor TOROMANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter