FOTO: Barokni duh zavladao Porecom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim mimohodom sudionika u petak je u Porecu otvoreno peto izdanje povijesnog festivala Giostra. Rijec je o manifestaciji kojoj je cilj oživiti sjecanja na bogatu porecku povijest te se grad ovog vikenda, kao svake godine u rujnu, vratio nekoliko stoljeca unatrag.

Giostranti su se predstavili paradom od rive preko starogradske jezgre do svog tabora u uvali Peškera. S velikom pozornošcu pratili su ih i pozdravljali radoznali turisti i ostali gradani, zadivljeni njihovom raskošnom šarenom odjecom i živopisnim baroknim kostimima. Kada su stigli na cilj u Peškeru, upriliceno je svecano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala.

- Giostra nije samo parada, vec i izraz želje da se makar nakratko prodre u dušu novovjekovnog Poreca, da se sagledaju naši korijeni, da se potvrdi i ucvrsti naš identitet. Ovo je vrijeme kada duh baroka ovlada našim gradom i kada zapocinje otkrivanje tajni davnih vremena, rekao je na otvaranju gradonacelnik, a ova tri dana podestat poreckog komuna Edi Štifanic.

"Giostra je prilika da se podsjetimo na sudbinsku povezanost s prirodom, zemljom i morem, na duhovno i materijalno stvaralaštvo naših starih. Ponosni smo da Giostra svoje istinsko uporište temelji na arhivskoj gradi koja svjedoci o velicanstvenoj gradskoj svecanosti koja je održana 1745. godine, a koju su organizirale porecke komunalne vlasti", rekao je izmedu ostalog Štifanic, koji je proglasio festival otvorenim.

Na red su tada došli najmladi, koji su na pozornici zaplesali uz taktove skladbe "Passatempo", anonimnog autora iz 18. stoljeca te su svojim skladnim i vještim pokretima impresionirali prisutne. Uslijedio je zajednicki ples giostranata, mimohod poreckih konjanika, a ove godine festival je obogacen dobošarima, koji su se takoder predstavili svojom tockom. Jedini koji nisu previše cijenili dobošare bili su konji, koji su se malo uznemirili te su ih tijekom dobošarenja timaritelji morali smirivati. No, sve je prošlo u najboljem redu.

Pri kraju prve veceri svoju tocku imali su žongleri i zabavljaci, a škakljiv trenutak za gospodu bio je kad su djevojke iz društva USB izvodile svoju tocku s vatrenim kuglama tik do njihovih stolica.

Dodajmo da ove godine medunarodni ton festivalu daju gosti iz Italije i Srbije. Iz mjesta Monselice kraj Padove stigli su clanovi društva Compagnia del Lupo Passante, koji se posebno ponose svojim macevaocima, a iz Srbije stiglo je društvo Veseli dživdžani. (Tibor TOROMANOVIC; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter