Fatalne žene kao uvertira u Giostru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrt Ville Polesini poslužio je kao idilicna scenografija modnom dogadaju u srijedu pod nazivom "Fatalne žene Pule i Poreca", uvertiri u povijesni festival Giostra.

Rijec je o proširenom izdanju projekta prvi put predstavljenog ovog ljeta u Puli, cija su tema žene koje su svojom pojavom i osobnošcu obilježile pulsku i porecku povijest kroz stoljeca. Projekt je utemeljen na istoimenoj prici pokojnog pjesnika i publicista Boška Obradovica koja je u Glasu Istre objavljena 15. veljace 1994. godine.

Pricu je oživjelo nekoliko apsolvenata interdisciplinarnog studija Kultura i turizam pulskog sveucilišta na celu s Paolom Batelom i Tatjanom Bulešic, a kostime su im za ovu priliku posudili Muzej Grada Umaga, Grad Pazin, Giostra, dok je tri kostima osmislio poznati pulski kreator Uroš Raguž. Originalnih se boja i stila držala i vizažistica Ivna Škoro, kao i frizeri Ivica Putar i Dragana Babic.

U velicanstvenim kostimima crvenim tepihom prošetalo je devet žena koje su obilježile povijest Pule i Poreca: Antonia Cenida (Analea Janžic) ljubavnica cara Vespazijana zaslužna za gradnju pulske arene, Agripina (Vanja Valic) žena cara Klaudija i majka cara Nerona cija je kuca otkrivena na pulskom forumu, Calvia Crispinila (Aleksandra Možar) potomak obitelji kolonista koja se doselila u blizinu Vižinade i vlasnica posjeda na Lorunu kraj Cervara, kontroverzna Anzola de Parenzo (Leonora Surian) prvo služavka, a kasnije jedna od najbogatijih udavaca u gradu, misticna Juliette Condorcet (Rosemarie Miletic) Francuskinja koje se pobjegavši od francuske revolucije sklonila u Pulu gdje je neko vrijeme bila u strastvenoj vezi s Casanovom, zatim kraljica Sisi (Nives Percan Peruško) u 19. stoljecu smatrana najljepšom ženom svijeta, zavodljiva Hana Maslykova (Andrea Bulešic) , kraljica charlstona povezana s americkom mafijom Rossa Bergi (Tatjana Bulešic), te Alda (Iva Vitasovic) legendarna pulska kraljica plesnjaka pedesetih godina prošloga stoljeca.

Kroz stilski vremeplov fatalnih žena Pule i Poreca pricom o svakoj ponaosob, mnoštvo gledatelje vodila je pjevacica i glumica Leonora Surian, koja je publici otpjevala i nekoliko evergreena poput onih iz filma Cabaret, a za plesni program pobrinuli su se clanovi pulskog plesnog studija Centar. Vecer je zaokružena predstavljanjem triju kreacija poznatog kreatora Uroša Raguža koji je kolekcijom izrazio svoje videnje fatalnih žena današnjice. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter