Porecani osmislili mjuzikl Viva la Giostra!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki povijesni festival Giostra od 9. do 11. rujna doživjet ce svoje peto izdanje koje ce ove godine uz viteški turnir, plesne i zabavne programe obilježiti veliki glazbeni spektakl, mjuzikl "Viva la Giostra!", najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Društva prijatelja Giostre, Grada Poreca i Turisticke zajednice.

Premijera mjuzikla održat ce se zadnjeg dana festivala, u nedjelju u 21 sat u uvali Peškera, a rijec je o projektu u koji su ukljuceni porecki pjevaci, glumci, plesaci, glazbenici, zabavljaci, clanovi Društva prijatelja Giostre i drugih udruga poput USB-a, DND-a, zbora "Joakim Rakovac", te niza pojedinaca.

Rijec je ujedno o prvom mjuziklu ovako velikih razmjera u Hrvatskoj u kojem sudjeluju sami gradani. Autor teksta je novinar Glasa Istre Goran Prodan, glazbu je skladala porecko-umaška grupa Carpe diem, scenografiju izradio Osman Arslanagic, koreografiju potpisuje Ivana Domazet, a režiju istaknuta hrvatska redateljica Nina Kleflin, koja je s giostrantima suradivala na ranijim igrokazima.

- Mjuzikl je najzahtjevnija kazališna forma, a u ovom sudjeluje preko 100 sudionika, bend koji svira uživo, solisti, konji, djeca, dobošari. Skladan je na originalan tekst, melodramu, jednu ljubavnu pricu iz doba Giostre. Goran Prodan je sjajno napisao tekst, Daniel Cunjac komponirao glazbu i nadam se da ce publika jednako uživati kao i mi na probama, rekla je Kleflin.

Predsjednica Društva prijatelja Giostre i ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine Elena Uljancic Vekic, predstavila je i novu sekciju, grupu dobošara koja ce vlastitim snagama obogatiti festival, s obzirom da je do sada ulogu zabavljaca imala gostujuca skupina iz Italije.

Veliki spektakl Giostre je konjicki turnir koji ce se održati u subotu u popodnevnim i vecernjim satima u uvali Peškera. Ove godine raspored natjecanja nešto je izmijenjen, te ce se prvo održati kvalifikacijski turnir na kojem ce snage odmjeriti predstavnici istarskih konjickih klubova, a trojica najuspješnijih medu njima stjecu pravo natjecanja u središnjem viteškom turniru gdje ce se zajedno s domacim konjanicima giostrantima natjecati za glavnu nagradu - dva pištolja kremenjace.

Uvertiru u festival oznacit ce u srijedu u 21 sat modni event u Villi Polesini pod nazivom Fatalne žene Pule i Poreca, a rijec je o proširenom izdanju projekta predstavljenog ovog ljeta u Puli pod nazivom Arena fatalnih žena koji je osmislila skupina studenata Interdisciplinarnog studija kulture i turizma pri pulskom Sveucilištu.

Službeno otvorenje programa održat ce se u petak, kada ce se u šetnji gradom i kasnije u uvali Peškera publici predstaviti svi sudionici programa, tristotinjak njih. Ovogodišnji gosti festivala su Associazione Giostra della Rocca i Compagnia del Lupo Pasante iz talijanskog grada Monselice, te Veseli dživdžani iz Beograda. Organizatori festivala su Društvo prijatelja Giostre i Studio 053, uz potporu TZ-a koji festival financira s 400 tisuca kuna, te Grada Poreca i Zajednice Talijana. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter