Goran Špada pobjednik 36. Trke na prstenac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barbanska Trka na prstenac bit ce uvrštena na listu hrvatske nematerijalne baštine. Receno je tako u Barbanu prigodom otvorenja 36. izdanja ove poznate istarske turisticke manifestacije koja je definitivno, što se tice broja prisutnih hrvatskih politicara, pocela konkurirati poznatijoj Sinjskoj alci.

Nakon što su celnici Kukuriku koalicije obavili posao u Rovinju i rucak u Vodnjanu, svi zajedno su došli u Barban na tradicionalnu Trku na prstenac.

S obzirom na koncentraciju oporbenih celnika, koji su se šalili da ih ima dovoljno za dva Sabora, novinari su predsjednika Ivu Josipovica pitali kako to da se pojavljuje samo u oporbenim krajevima. Josipovic je to, medutim, demantirao.

- Ako biste pobrojali gdje sam sve bio, vidjeli biste da sam bio i kod HSS-a, HDZ-a... Ne bi bilo dobro da se rukovodim politikom, kaže Josipovic.



No cinjenica je da je SDP-ovski Barban okupio citavu Kukuriku koaliciju, koji su s predsjednikom Ivom Josipovicem gledali Trku iz svecane lože. Njima se pridružio i prijašnji predsjednik Stjepan Mesic, pocasni gradanin Barbana, te prvi put ministar kulture Jasen Mesic.

- Ministarstvo kulture ce sasvim sigurno ovu manifestaciju upisati u registar nematerijalne kulturne baštine, istaknuo je ministar.

Župan Ivan Jakovcic kazao je da je Trka na prstenac jedna od prepoznatljivih simbola Istre, poput roženica, Eufrazijeve bazilike ili Arene, i da je jedna od cuvara istarskog identiteta. Predsjednik Josipovic je dodao, pak, da je Trka nešto što doprinosi ocuvanju ne samo identiteta Istre, nego i cijele države.

- Hrvatska je danas na odredenoj prekretnici i sasvim sigurno hoce i mora otici u Europu, mora postati prosperitetnija, modernija i kvalitetnija država te pritom, naravno, sacuvati svoj nacionalni identitet. Vi u Istri radite sjajan posao. Po mnogo cemu ste uzor u gospodarskim i kulturnim aktivnostima te ocuvanju našeg zajednickog nacionalnog identiteta i posebnosti koje vi ovdje, u Istri imate.

Siguran sam da Trka na prstenac, slicno kao Alka u vama prijateljskom Sinju, neizmjerno doprinosi identitetu Istre i Hrvatske. Ona simbolizira sve ono dobro što želimo imati u Hrvatskoj – viteštvo, junaštvo, domoljublje, pogled u buducnost, upornost i rad, istaknuo je predsjednik otvarajuci Trku. 



A nakon prigodnih govorancija vrucu atmosferu na barbanskom trkalištu Gradišcu, koje je okupilo samo najhrabrije zbog iznimno visokih temperatura zraka, definitivno su zakuhali sami jahaci. Prije svega Goran Špada koji je prvi put u povijesti obnovljene Trke na prstenac postao slavodobitnikom s cak tri sride. Ovaj je mladi jahac iz obližnjeg sela Špadici, koji se 13. put natjecao, prvi put pobijedio i time zaslužio niz nagrada - prijelazni štit koji mu je urucio Josipovic, Diminicevu skulpturu "Ptica prstenac" koju mu je predao župan te 30 tisuca kuna.

Pobijediti mu ipak nije bilo lagano jer je svih 15 jahaca žestoko krenulo u osvajanje prstenca. U prvoj utrci bilo je cak osam pogodaka u sridu, a u trecoj su se trci za slavodobitnicku poziciju s njime nadmetali braca Kristijan i Andrej Kancelar te ovogodišnji debitant Luka Kancelar.

Pobjedu mu je mogao ugroziti Andrej Kancelar koji je, kao i on u prve dvije trke, imao dvije sride, ali mu se treca pokazala nesretnom jer nije uspio pokupiti ni punat. Uz Špadu nagraden je i Gordan Galant, i to kao jahac s najviteškijm držanjem koje nagraduje Hrvatski casnicki zbor. (Izvješcuje Barbara BAN, snimio Saša MILJEVIC)


Špadi 13 sretan broj
- Još mi je sve to nestvarno. Ovo je 13. put da sam nastupio na Trci, i to se ocito pokazalo sretnim. Dio nagrade koju sam dobio svakako cu veceras potrošiti na decke koji su se danas natjecali sa mnom. Pobjedu priželjkujem od djetinjstva, a posvetio bih je mom pokojnom susjedu Zdravku Prhatu koji nažalost nije uspio docekati da me vidi kao slavodobitnika. On je najzaslužniji što sam danas tu, kazao je uzbudeni Špada.


Podijeli: Facebook Twiter