Zaprijecio ulaz na Kamenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilaz automobilom plažama rta Kamenjaka brojnim je kupacima i posjetiteljima u subotu ponovno zaprijecio Vanja Jurašin iz Premanture, vlasnik triju parcela kojima prolazi javni put "kod križa". Na dva metalna stupa postavljen je željezni lanac s natpisom "privatan posjed", prolaz cuvaju dva zaštitara, a na teren je izašao i policajac.

Velika gužva i prometni zastoji stvorili su se vec na cesti koja vodi do naplatne rampe Javne ustanove Kamenjak, a brojni kupaci su, ostavljajuci automobile, na more po podnevnoj žegi krenuli pješice. Rendžeri Kamenjaka zatvorili su rampu i posjetitelje slali na drugi ulaz.

Sa slicnom situacijom susreli smo se prije mjesec dana kada je Jurašin, zbog spora oko ceste s opcinom Medulin i JU Kamenjak, zabetoniranim stupovima i željeznom žicom zaprijecio prolaz do plaža. Buduci da do rješenja još nisu došli, odlucio je ponoviti ovaj radikalni potez.

- Ovo je borba s vjetrenjacama, a borit cu se dok se problem ne riješi i ne preusmjeri se put, kako sam se sa medulinskim nacelnikom Buicem dogovorio još prošle godine. U Opcini kažu da je to neizvedivo jer bi alternativni put prolazio kroz posebno zašticeno podrucje, a meni to nitko nije javio godinu dana, niti predložio drugi nacin za rješavanje problema, rekao je Jurašin koji svoje postupke naziva gerilskima, ali smatra da drugacije nece doci do dogovora.



U ponedjeljak se s odvjetnikom uputio u Opcinu na potpisivanje ugovora o zakupu. Nakon što je saznao da je nacelnik Buic na godišnjem odmoru, preusmjeren je njegovom zamjeniku Damiru Demarinu i procelnici Suzani Racan Stern, kojima, kaže, Buic ništa nije prenio. U ponedjeljak, kad se nacelnik vrati s godišnjeg odmora, ponovno ce predložiti potpisivanje ugovora o zakupu, ali s premještanjem ceste bio bi, kaže, više nego zadovoljan, a ostale opcije, poput prodaje ili služnosti, ne dolaze u obzir.

Zbunjeni turisti nemaju razumijevanja za njegove postupke, a potporu je dobio jedino od drugih vlasnika zemljišta na Kamenjaku, koje pušta da produ.

U 17 sati blokadu je uklonio, ali je najavio ponovno blokiranje prometa u nedjelju. (Ana ŠIMIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter