Cuccurin: Jakovcic je tražio hitno potpisivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Traženje hitnosti potpisivanja ugovora o Brijuni rivijeri došlo je iz Istre", rekao je u cetvrtak Plinio Cuccurin, predsjednik kluba nezavisnih vijecnika u Skupštini Istarske županije, na konferenciji za novinare u Pazinu. Da je to zatražio Ivan Jakovcic rekao mu je jedan od ministara u Vladi.

Za Cuccurina su jedini razlozi za hitno potpisivanje ugovora oni politikantski i to nema nikakve veze s dobrobiti gradana Istre. Ako se sada potpiše ugovor onda bi se natjecaj za lokacije Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti mogao raspisati krajem kolovoza, u velikim tvrtkama kao potencijalnim investitorima svi su na godišnjem odmoru, a o ponudama bi se moglo razgovarati krajem listopada, što Cuccurin naziva "vjetrom u leda IDS-a" u predizbornoj kampanji.

Ne bi ga cudilo da se kao potencijalni investitori jave oni o kojima se govori u zadnjih godinu dana u medijima i koji su "potencijalno interesno povezani s IDS-om". U stranci trebaju riješiti kako ce financirati kampanju jer, veli Cuccurin, IDS nema novca na racunu.

"Maske su pale", tim je rijecima Cuccurin ocijenio dogadanja na vijecima Pule i Vodnjana nazvavši to i asimetricnom koalicijom IDS-HDZ koja djeluje vec osam godina. Pozitivnim je ocijenio to što se u srijedu prvi put dogodilo da su na istoj strani vijecnici SDP-a i Ladonje.

Za izvanrednu sjednicu Županijske skupštine smatra da nije sazvana u skladu s poslovnickim odredbama, a ni prijedlog akta za odlucivanje vijecnika nema sve što je propisano poslovnikom. Najavio je da ce tražiti preispitivanje legalnosti odluka donesenih na ovoj Skupštini ako se grube povrede poslovnika ne isprave. Nezavisni vijecnici ce dati 12 amandmana na ugovor, ali s obzirom na ono što se dešavalo u Puli, što je nazvao "primjenom sile u vodenju i izglasavanju na Gradskom vijecu", predvida da ce se to ponoviti i na Županijskoj skupštini, "neovisno o snazi argumenata koje cemo davati".

Više je puta ponovio da je strateški interes za Istru, a i za državu, da se poštuju zakoni i propisi, dok je potpuno nevažno hoce li se ugovor potpisati u Puli ili Zagrebu. (S. BENIC)

Bruno Nefat, predsjednik kluba nezavisnih vijecnika u Gradskom vijecu Pule, u osvrtu na sjednicu u srijedu na kojoj je ugovor o Brijuni rivijeri prihvacen rekao je da se radilo "na granici zakonitosti" i da ce se istražiti kakve su pravne mogucnosti utvrdivanja regularnosti rada vijeca. Govorio je o "eskapadama" predsjednika vijeca Denisa Martincica u vodenju sjednice, koje nezavisni vijecnici nece tolerirati. "Svi su vijecnici bili dovedeni u zabludu", veli Nefat jer vijece je sazvano po hitnom postupku, a kad su nezavisni vijecnici na samoj sjednici dali amandmane, što je u skladu s poslovnikom, predsjednik vijeca je rekao da se radi po redovnoj proceduri. Za ugovor o Brijuni rivijeri kaže da ce pogodovati Vladi i njenim interesima te da Pula nema instrumente kontrole trošenja naknade što je neprihvatljivo, a i u povjerenstvu od devet clanova Vlada ima vecinu i oni odreduju pocetnu cijenu zemljišta, po slobodnoj procjeni.


Podijeli: Facebook Twiter