Ili unajmite ležaljku, ili se nosite s plaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ne unajmite ležaljku i suncobran, nosite se s moje plaže - rijeci su to kojima je pulska obitelj (podaci poznati redakciji) potjerana s plaže Ambrela na Verudeli u Puli samo zato što je na plažu postavili rucnike i htjela se okupati u moru.

Zgroženi cinjenicom da si netko pod krinkom koncesije uzima za pravo uzurpirati plažu, a pritom se ponaša kao da je ona njegovo vlasništvo, obitelj se obratila našoj redakciji te nam ispricala nemili dogadaj. Takoder, o nedopustivom ponašanju koncesionara obavijestili su i nadležne u Gradu.

Obitelj je, naime, u prijepodnevnim satima došla na plažu Ambrela, koja je bila puna ležaljki i suncobrana. Jedini dio plaže bez ležaljki bio je pojas od oko cetiri metra do mora, i to samo zato što je strmina. Na taj mali prostor nagomilali su se svi, vecinom domaci kupaci jer zbog poredanih ležaljki drugdje nije bilo mjesta.



K tome, ležaljke su bile uglavnom prazne. Buduci da nije bilo mjesta, obitelj je razmaknula dvije ležaljke i smjestila svoje rucnike na kamenje. Dok je suprug bio u moru, našoj citateljici je prišao iznajmljivac ležaljki te je drsko i vulgarnim rijecima potjerao s plaže govoreci da je to njegova privatna plaža, da on ima koncesiju te da se gubi ako ne želi unajmiti ležaljku i suncobran.

Potom je bacio ležaljku na njihove rucnike naocigled turista i uz psovke otišao. Kad joj se muž vratio iz mora, otišao je kod osobe koja naplacuje ležaljke, no on ga je uputio kod svog šefa koji je bio u restoranu na katu. Medutim, stvar nisu riješili jer je bilo vidljivo da se radi o istom "profilu osobe", a nisu otkrili ni za koju firmu rade.

Nikad gore


Obilaskom Ambrele uvjerili smo se da je plaža prepuna ležaljki te da mjesta za postavljanje rucnika gotovo da nema.

- Ne znam ja ništa, bio je odgovor jednog od "šetaca" koji ocito popisuje iznajmljene ležaljke i broji sate. Razgovarali smo potom s još jednom obitelji koja je svoje rucnike pak morala postaviti uz rub plaže, pored tuševa, jer mjesta jednostavno nema.

- Dolazimo ovdje vec 25 godina, nikad nije bilo gore. Ležaljke su rastegnuli po cijeloj plaži, bez obzira na to jesu li iznajmljene ili nisu, rekli su nam. Doduše, neugodnosti poput one obitelji s pocetka price nisu imali, no vele da nije u redu što se do mora moraju probijati kroz ležaljke.

Veci broj pritužbi


Što se zbiva na plaži Ambrela te koja prava i ovlasti imaju koncesionari, upitali smo nadležne u Gradu. Procelnik Damir Prhat kazao nam je da je prica oko koncesija na pulskim plažama komplicirana buduci da se donedavno o tome odlucivalo na županijskoj razini.

- Tek nedavno je lokalna samouprava dobila ovlaštenje davanja koncesija na pomorskom dobru i prakticki su nam još vezane ruke buduci da je vecina ugovora vec sklopljena, rekao je Prhat i napomenuo da ipak najveci broj koncesija na pulskim plažama ima Arenaturist.



Dodao je da je Grad u posljednje vrijeme zaprimio veci broj pritužbi gradana koje se odnose na ponašanje iznajmljivaca ležaljki na plaži Ambrela, stoga su uputili dopis Arenaturistu u kojem mole da se koncesionar ponaša u skladu sa zakonom ili ce poduzeti zakonom predvidene mjere oduzimanja koncesije.

U dopisu Prhat navodi i da im je poznato da odredene osobe na plaži Ambrela gradanima onemogucavaju postavljanje rucnika i pristup ostatku plaže. Podsjecaju ih stoga da je odlukom o davanju koncesija na pomorskom dobru (donesenom 3. svibnja 2008.) dozvoljeno koncesionaru obavljanje raznih djelatnosti (iznajmljivanja plažnih rekvizita), no isto tako je odredeno da se održava i štiti pomorsko dobro pažnjom dobrog gospodara uz poštivanje svih zakonskih propisa. Takoder, u odluci je izricito navedeno da koncesionar ne smije poduzimati nikakve druge radnje osim onih koje su mu dopuštene.

Slijedom navedenih odredbi, piše dalje u priopcenju koje potpisuje Prhat, proizlazi da su na temelju navedene koncesije ovlašteni obavljati djelatnost iznajmljivanja plažnih rekvizita na plaži Ambrela te da djelatnost moraju obavljati u skladu s pravnom prirodom pomorskog dobra (opce dobro) i zakonskim propisima.

"To znaci da morate omoguciti nesmetan prilaz navedenoj plaži i omoguciti njeno korištenje svima", piše u priopcenju poslanom na adresu Arenaturista. Takoder, odlukom o koncesiji propisano je da se morske plaže ne smiju ogradivati vertikalno prema moru.

Arenaturist: Koncesionar poštuje obveze


Iz Arenaturista pak porucuju da podkoncesionar (obrt Bistro E&D u vlasništvu Sadika Cordica) poštuje preuzete obveze. Arenaturist je naime 10. lipnja 2008. s Istarskom županijom sklopio ugovor o koncesiji u kojem su utvrdene sve obveze održavanja i zaštite pomorskog dobra. Te su obaveze, izvijestili su nas, prenijeli na podkoncesionara E&D, i to 2. svibnja ove godine.

Nakon zaprimljenog dopisa iz Grada Pule ocevidom na plaži Amberela su utvrdili da E&D poštuje preuzete obveze tako što je postavio ležaljke u nekoliko redova, dopuštajuci pristup plaži i postavljanje rucnika, kako uz more, tako i iza ležaljki. Takoder, napominju iz Arenaturista, prilaz moru je u cijelosti neometan i moguc svima. Kazali su da je podkoncesionar do sad imao samo jednu primjedbu gradana koji je smatrao da može postaviti rucnik gdje želi, bacao ležaljke i izazivao nered na plaži zbog cega je pozvana policija.

Istu pricu ispricao nam je podkoncesionar Cordic, koji kaže da gradani pored slobodnog pristupa moru i mogucnosti da koriste najatraktivniji dio plaže uz more imaju mogucnost i besplatnog tuširanja, i to na trošak koncesionara. Veli da se dnevno troši 20 kubika vode, što je veliki trošak.

- Zbog svega razmišljam da u buducnosti na tuševe postavim žetonjere pa ce se svako tuširanje placati pet kuna, rekao je Cordic, napominjuci da uredno placa koncesiju te da ne krši obveze iz ugovora. Na pitanje zbog cega su sve ležaljke na plaži, a ne samo one iznajmljene, Cordic kaže da su tako odlucili da ih ne bi nosili gore-dolje.

U koncesiji 7.000 kvadrata


Prema županijskoj Odluci o davanju koncesija na pomorskom dobru, na  Ambreli su u koncesiji dvije katastarske cestice ukupne površine nešto više od sedam tisuca kvadratnih metara ciji se stalni dio godišnje placa pet kuna po metru kvadratnom te tri posto od ukupnih prihoda.

Medutim, nije definirano koliko ležaljki koncesionar smije postaviti na plažu. Iz svega proizlazi da koncesionar ondje može postaviti i iznajmljene i neiznajmljene ležaljke bez obzira na to što bi one neiznajmljene zauzimale manje mjesta na plaži i osigurale više prostora za rucnike. No, ocito je da ce svaki koncesionar iskoristiti svoje pravo te na koncesiji zaraditi što je više moguce. Pa makar zauzeo cijelu plažu.


Podijeli: Facebook Twiter