Ustolicena istarska kraljica vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ovogodišnji Festival istarske malvazije u Brtonigli donio je niz noviteta, najviše na polju ocjenjivanja istarskih malvazija, koje se svrstane u cetiri kategorije - crvena, bijela, siva i crna zemlja. Organizatori su željeli pokazati bogatstvo razlicitosti vina proizvedenog na gotovo jednak nacin, ali na razlicitim vrstama tla.

Ocjenjivanje svih 55 pristiglih uzoraka kraljice vina - malvazije provedeno je po strogim kriterijima Medunarodne organizacije za lozu i vino, a najviše je uzoraka malvazije bilo iz crvene zemlje.

Za malvaziju iz bijele zemlje dodijeljeno je pet zlatnih medalja (Vina Cattunar, OPG Fakin, PTO Tomaz, Vina Zigante i Vinakoper) i jedna srebrna (Veralda), iz crne zemlje zlatne medalje dobile su malvazije PO Rossi i Vina Cattunar, a iz najbrojnije kategorije "crvena zemlja" zlatne medalje dobile su malvazije Capo (dvije medalje), OPG Vina Poletti, Lupinc, OPG Novacco, Vina Cattunar i Vina Zigante, a srebrne medalje OPG Poleis Ivan i Capo. Za malvaziju iz sive zemlje zlatnu medalju dobilo je OPG Franca Armana, a srebrne Bric, OPG Robi Bertoša i OPG Elio Fakin.

Bogat program ove brtoniške manifestacije privukao je velik broj posjetitelja te gostiju koji su sudjelovali na svecanom otvaranju vinoteke u sastavu buduceg Muzeja vina i seljackog stvaralaštva. U vinoteci ce se održavati prezentacije i degustacije, kao što je to bilo i prigodom otvaranja manifestacije - održana je vodena degustacija vina iz Toscane te prezentacija partnera u programu SeeNet II (Brtonigla, Pazin, Rovinj, Varaždin i Završje - Grožnjan).

Posjetitelje su privukle originalne zabavne igre gradova vina, narocito utrke s bacvama. Sudjelovalo je pet ekipa, a najuspješniji su bili gosti iz mjesta Premariacco kod Udina. Njihove muška i ženska ekipa pokazale su veliku uvježbanost u guranju bacvi u slalomu (ženske ekipe) i u utrci ulicama Brtonigle na stazi od 1.000 metara (muške ekipe).

Talijani su bili najbrži i u punjenju bacvi vodom, dok je u punjenju boca vinom pobijedila ekipa Oprtlja koja je bila druga u ukupnom plasmanu. Treca po ukupnom broju bodova bila je ekipa Buja, cetvrti SeeNet, a peti Umag. Atrakcija programa Istarske malvazije bila je i vršidba žita na staroj vršalici proizvedenoj 1922. godine, ciji je vlasnik Ecio Radin iz Valentica. Uredena je i sada besprijekorno radi i podsjeca na vremena kada ih je na tom podrucju bilo osam, što govori o velikim površinama pod žitaricama.

Svakako, bilo je i glazbenih užitaka, kao i brojnih specijaliteta u konobama na podrucju Brtonigle. (Luka JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter