Duga uvala: Gradnja parkinga bez dozvola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradnja novih parkirališnih mjesta u turistickom naselju Duga Uvala obustavljena je. Gradevinska inspekcija zatvorila je gradilište uz obrazloženje da investitor, splitska tvrtka Fio&D koja upravlja hotelom, depandansom i dijelom apartmana u tom naselju, nije imao potrebnu dokumentaciju. Drugim rijecima, gradio je bez dozvola.

Da nije rijec o maloj površini uvjerili smo se nakon što smo obišli zatvoreno gradilište uz koje nije bilo ni oznake s podacima o investitoru, izvodacu, ni o tome što se zapravo gradi. Uz prometnicu u dužini od oko 500 metara raskrceno je nisko raslinje, te su iskopane rupe od kojih je vecina zalivena betonom, što bi se moglo okarakterizirati kao radovi na nadstrešnici za automobile.

No, problem nije samo u tome što je investitor poceo graditi bez dozvola, vec to što zemljište uopce nije njegovo. Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva dobili smo odgovor da su se radovi izvodili na pet parcela, od cega su tri u privatnom vlasništvu, a dvije su javno dobro u opcoj upotrebi.

Dalibor Dužaic, direktor hotelsko-apartmanskog kompleksa, priznaje da su gradili bez dozvola, ali da radovi nisu izvodeni, barem prema njegovim saznanjima, na više privatnih parcela, vec na jednoj. - S tim vlasnikom pokušavamo dogovoriti kupnju cestice, dok je drugo, koliko znam, javno dobro. Nešto je, doduše, u vlasništvu Zagrebackog holdinga, ali mi u svom elaboratu, prema kojem smo i zapoceli gradnju, to nismo imali ucrtano, kaže Dužaic.



Naglašava i da su elaborat za gradnju dodatnih parkirališnih mjesta (sada ih je na tom podrucju, prema njegovim rijecima, stotinjak) predali u Županiju prije dvije godine i da nikada nisu dobili povratnu informaciju što je s njihovim predmetom. Zato su nedavno podigli elaborat, te na osnovi njega poceli gradnju, bez obzira što on nije odobren.

Investitor ce zasad, tvrdi, odustati od gradnje novih parkirališnih mjesta, ali ne i od projekta.

- U naselju u ljetnim mjesecima vlada kaos. Ako ne budemo osigurali dodatna parkirališna mjesta, situacija ce biti još gora. Dnevno u špici sezone tu gravitira pet tisuca gostiju, koji nemaju gdje parkirati. Ovdje ima 640 apartmana, od cega mi raspolažemo s njih 200, kaže Dužaic.

Žali se da je održavanje cijelog kompleksa na njihovim ledima, a da vlasnici ostalih apartmana samo, cesto i nelegalno, iznajmljuju svoje nekretnine i nije ih briga za ostale probleme.

- Postoji i ideja da se postavi rampa na raskrižju za hotel Croatia i apartmansko naselje, otkriva nam Dužaic. Tome se, medutim, oštro protive žitelji opcine, koji žele imati slobodan pristup moru, ali i svojim vezovima za brodice. (B. ŽIŽOVIC, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter