Ipsilon - prvi tjedan uz zastoje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana od otvaranja dionice Kanfanar - Umag na Istarskom ipsilonu u punom profilu autoceste, Bina-Istra je zabilježila prosjek od 28 tisuca prolazaka dnevno. Najveci promet evidentiran je u subotu, kada su kroz naplatne postaje prošle 33 tisuce vozila.

Ovi podaci odnose se na promet uzduž citavog Ipsilona, a registrirani su na cak 106 novih naplatnih postaja koje rade zatvorenim sustavom naplate. Veliki porast prometa odnosi se, dakako, na pocetak turisticke sezone. Dolazak, odnosno odlazak prvih turista donio je i neizbježne zastoje na naplatnim kucicama, ponajviše na cvoru Umag.

- Iako smo dvije od ukupno šest prometnih traka namijenili karticnom placanju i brzom prolasku, turisti su radije preferirali ostajati u redu, ocito kako bi potrošili posljednje kovanice kuna prije izlaska iz zemlje. Njima cemo se prilagoditi vec ovaj tjedan otvaranjem još jedne rucne naplatne postaje, što ce sigurno dodatno ubrzati prolaske, kaže clan Uprave Bina-Istre Upravljanja Christian Santalesa.

Dodaje da je tvrtka minulog vikenda angažirala asistente koji su pravovremeno upoznavali vozace na iznos koji moraju pripremiti da bi se cim manje cekalo na prolaz.

Osim zastoja nastalog velikim povecanjem prometa na Ipsilonu, proteklog tjedna bilo je cekanja i zbog radova na naplatnim stazama cvora Ivoli. Zatvorena naplatna postaja uzrokovala je vece kolone vozila na sljedecoj naplatnoj postaji Rogovici no, obzirom da je jucer otvorena, promet na obje naplatne postaje bi se sada trebao normalizirati.

Takoder, tijekom ovog tjedna otvorit ce se i naplatna postaja Vodnjan sjever na kojoj se završavaju radovi na ENC stazama.

- Prelazak na zatvoreni, k tome još potpuno novi sustav naplate na velikom broju naplatnih postaja usred pocetka turisticke sezone nije bio nimalo lak zadatak, narocito kad u svega dva-tri sata kroz naplatne postaje prode oko pet tisuca vozila. To smo ucinili više nego uspješno uz cinjenicu da se naši uredaji moraju testirati u realnim uvjetima, narocito automatska i ENC naplata. Do danas se sve normaliziralo, prolasci kroz naplatne postaje odvijaju se brzo i ne bi smjeli stvarati duža cekanja niti ubuduce, zakljucio je Santalesa. (Krešimir TADIJIC)


Podijeli: Facebook Twiter