U Dragucu nastupilo 30-ak sviraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lagani vjetric i ugodna kasnoproljetna temperatura docekali su veliki broj posjetitelja koji su se u nedjelju navecer uputili u ovaj biser središnje Istre kako bi uživali na tradicionalnom 22. susretu Bajsi u Dragucu.

Ispod ladonja na središnjem trgu u harmonicnom ambijentu drevnog Draguca manifestaciju je na bajsu otvorio cerovljanski nacelnik Emil Daus kojeg su pratili Mauro Jacic na harmonici i Mirko Francula na klarinetu. Tradicionalno, uslijedila je promocija novoizradenog bajsa, a ovoga je puta glazbalo predstavio Vlado Prodan iz Prodani koji je bajs gradio tijekom zimskih mjeseci.

Na pozornici su se tada poceli redati nastupi puckih glazbenih skupina kojih je do kraja veceri bilo gotovo trideset. Svi su u svom sastavu imali barem jednog bajsista, a od pratecih instrumenata mogle su se cuti harmonike, triještine, organici, violine, klarineti, trube i gitare. Bilo je tu starinskih valcera, polki, marci i šaltina s kojima se publici predstavilo 70-ak sviraca uglavnom iz hrvatske, ali i slovenske Istre.



U dvosatnom programu koji su vodili Mirjana Pavletic i Vladimir Pernic zasvirali su gunjci iz Dragucske Vale, iz Marci Brega, Marušici, Cerovlja, Roca, Prodani, Kopra, Huma, Pazina, Pazinskih Novaki, Sovinjaka itd. Istaknimo debitante: ucenicu cetvrtog razreda cerovljanske podrucne škole Alanis Lušetic koja je zajedno s iskusnim glazbenikom Markom Pernicem odsvirala šete paši te nešto starijeg Josipa Bolterštajna iz Pazinskih Novaki koji je s Lucijanom Jeroncicem odsvirao valcer.

Posjetitelje koji su odlucili produžiti vecer u Dragucu do kasnih vecernjih sati zabavljao je Provin band. Organizatori manifestacije i ovoga su puta bili Katedra Cakavskog sabora Roc i Opcina Cerovlje. (Napisao i snimio Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter