Festival bošnjacke kulture u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesti po redu Festival bošnjacke kulture održan je protekloga vikenda u Domu hrvatskih branitelja. Ovakve se proslave tradicionalno održavaju po ograncima Zajednice Bošnjaka, doznajemo od Senada Pršica, predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI). Vec su održane u Rovinju, Buzetu i Raši, a uslijediti ce još u Porecu i Labinu. U rujnu ce se završna proslava održati u Puli, na istom mjestu.

- Cilj ovakvih manifestacija jest ocuvati bošnjacku kulturu, obicaje i tradicije, ali i prenijeti dio te kulture na naše sugradane, naveo je Pršic, dodajuci da se Festival sastoji od dva dijela - zabavnog u kojem se publici predstavljaju pjevaci sevdalinki, zborskog pjevanja i folklora te gastro dijela u kojem se natjecatelji pripremaju tradicijska bosanska jela.

U bogatom kulturno-umjetnickom programu u Domu branitelja nastupile su tako folklorne sekcije NZBI-ja, pjevacki zbor Bulbulice iz Raše, Estrada Band i pjevac Amir Kazic Leo.



Kuharice i kuhari natjecali su se pak u tri kategorije - onoj kuhanih jela, kategoriji bureka, pita te slastica u kojem su se natjecatelji okušali u pripremi baklava, tufahija i urmašica. Jela je, kao u pravom "bošnjackom mastershefu" ocjenjivao trojni žiri u sastavu: Merita Hoxha iz Nacionalne zajednice Albanaca, Nikolina Radulovic iz Grada Pule te Fadil Purak iz Zajednice bošnjacka. Nakon probavanja i vijecanja odlucili su da je u kategoriji kuhanih jela najbolja bila Ramiza Vugdalic, dok je najbolji burek napravila Curka Mustafic. Za majstoricu pita proglašena je Dina Kurtovic dok je najbolji u pripremi slastica bio Senad Joldic. Pobjednici odlaze na izlucni festival županijske zajednice te potom i na državnu manifestaciju. (B. PETROVIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter