Razocarani ulagaci napuštaju Mon Perin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potkraj 2005. u Balama je svjetlo dana ugledao zanimljiv projekt Mon Perin, koji se temeljio na iskorištavanju turistickog potencijala Bala i baljanskog priobalja. Na prvi pogled projekt je ulijevao povjerenje, a vizije idejnog zacetnika Mon Perina Plinija Cuccurina i njegovih istomišljenika iz dana u dan privlacile su sve više zainteresiranih ulagaca.

Tvrtka Mon Perin registrirana je za turizam, ugostiteljstvo, poljoprivredu i poslove s nekretninama, a dobrim marketingom i pricom o novoj viziji razvoja turizma okupila je 742 osnivaca, koja su prikupila kapital od 12,4 milijuna kuna.

Osnivaci Mon Perina bili su stanovnici Bala, Opcina Bale i takozvani prijatelji Bala, ulagaci van lokalnog podrucja. Ubrzo je tvrtka imala preko 900 udjelnicara, a njen temeljni kapital iznosio je 31.061.000 kuna.

No, nedavno nam se obratila grupa bivših nezadovoljnih udjelnicara, koji su zatražili povrat novca zbog, kako su nam rekli, neispunjenih obecanja o tome da ce njihov novac u relativno kratkom roku biti znatno bolje oploden. Željeli su zasad ostati anonimni iako su njihova imena poznata uredništvu. S njima smo razgovarali nekoliko puta te smo zatražili dokumente kojima bi potvrdili vjerodostojnost svojih tvrdnji.

Vjerovali smo Cuccurinu


- Ušli smo u taj projekt vjerujuci da su Cuccurinove ideje uistinu dobre. Neki od nas su se zadužili ne bi li uspjeli postici minimalnu kvotu za ulazak u udjelnicarski paket. Prošlo je šest godina, tvrtka je sve to vrijeme vrtjela naš novac, a mi od toga nismo dobivali niti lipe.

Kad su nam krediti došli do grla, krenuli smo u potragu za Cuccurinom tražeci povrat ulaganja. Do njega najprije nismo mogli doci, a kad smo konacno uspjeli, zatražili smo da nam vrati uloženi novac s bankarskim kamatama. Cuccurin nam je u pocetku govorio da ce uskoro oko Bala niknuti hoteli i veliki turisticki projekti, medutim, od svega toga nije se još ništa dogodilo, prica razocarani bivši udjelnicar.

Dodaje da je kroz tih šest godina novac plasiran na tržište, a pita se i je li možda tim novcem placena i izgradnja cjelokupne infrastrukture Bala te još niz drugih investicija po Balama.

Nakon višegodišnje stagnacije pedesetak je malih suvlasnika krenulo u povrat novca. Zaprijetili su najprije Cuccurinu da ce, ako ne vrati novac, osnovati udrugu malih udjelnicara Mon Perina ne bi li tako složni bili jaci pred vecinskim vlasnikom. Kako kažu naši sugovornici, to mu ocito nije bilo drago te su poceli upiti za prodaju udjela. Na koncu, novac im je vracen, ali s kamatama znatno nižima od onih koje su mogli dobiti u bankama.

- Da smo stavili taj novac u banku, sigurno bismo nakon šest godina dobili više povrata, tvrde bivši udjelnicari i dodaju da je netocna informacija da ce se oformiti unutarnja burza udjela Mon Perina te tvrde da je rijec o pokušaju da se prekrije i zataška sve ono što se uistinu dešavalo.

Krenuli u hitnu prodaju


- Ljudi su bili nezadovoljni, osjecali su se prevarenima i željeli su prodati svoje udjele cim prije. Prica o povecanoj potražnji za kupnjom udjela u Mon Perinu je cista izmišljotina, nas pedesetak krenulo je u hitnu prodaju pa je samim time smanjena potražnja. Unutarnja burza ce oživjeti onog trenutka kada Plinio i uže društvo kupe dovoljno udjela tvrtke da mogu sami o svemu odlucivati bez ikakvih upada satelita kao što smo bili mi, tvrde nezadovoljnici s kojima smo razgovarali.

Dodaju da je logicno da je nakon njihove prijetnje udrugom netko trebao zagrabiti u džepove i isplatiti ih jer tko zna kako bi reagirao ostatak malih udjelnicara kad bi se cula njihova prica. A tvrde da nezadovoljnih ima još mnogo.

Zanimljiv detalj u citavoj prici je kupac svih tih udjela. Prema jednom od kupoprodajnih ugovora kojeg imamo u posjedu, a koji je sklopljen 11. veljace ove godine kod javnog bilježnika Rina Zujica iz Rovinja, kupac je tvrtka Carsi d.o.o. sa sjedištem u Ulici Grote 18 u Balama. Na toj adresi inace žive roditelji Plinija Cuccurina.





CUCCURIN: OD 2006. DO DANAS PRODANI UDJELI UVECANI ZA 11%

Da bismo utvrdili u kojoj su mjeri tocne tvrdnje bivših udjelnicara koji su nam se obratili, desetak smo dana pokušavali stupiti u kontakt s predsjednikom Nadzornog odbora Mon Perina Pliniom Cuccurinom. Konacno, Cuccurin je našeg novinara pozvao na razgovor u Bale, no tome je, vec je poznato, prethodio i nemili incident ispred Zajednice Talijana u Puli.

U nešto više od pet minuta Cuccurin je procitao pripremljene odgovore, kojima je djelomice odgovorio na naša ranije dostavljena pitanja. Nakon toga urucio nam ih je i napismeno.

Je li se povecala potražnja za kupnjom ili prodajom udjela u tvrtki Mon Perin i koliko?


- Od 2006. do 2011. sklopljena su 92 ugovora o prijenosu poslovnih udjela, od cega na prijenos s naslova nasljedivanja otpada šest ugovora, a darovanja tri. Od toga u 2011. ugovor o prijenosu bio je 41, od cega s naslova nasljedivanja i darovanja po jedan, a s naslova ugovora o prijenosu i prodaji 39 ugovora. Ukupan nominalni iznos prijenosa (od 2006. do 2011.) je 3.946.200 kuna, a postignuta je prodajna cijena od 4.391.002,34 kune, ili 11,17 posto iznad nominalne. Dakle, predmet prijenosa od 2006. do 2011. cini 13 posto temeljnog kapitala Društva. Broj clanova se u razdoblju od 2006. do 2011. smanjio s 928 na 878, ili za 50 clanova, odnosno za pet posto.

Odgovara li istini tvrdnja da je grupa od oko 50 sad vec bivših udjelnicara u veljaci ove godine prodala svoje udjele u Mon Perinu tvrtki Carsi d.o.o iz Bala te koji su poslovni odnosi tvrtke Mon Perin s tvrtkom Carsi i tvrtkom Auctor iz Zagreba?


- Trenutno je na ponudi 1.429.000 kuna nominale po cijeni od 1.765.600 kuna (19 posto iznad normale), a nudi na prodaju ukupno 45 udjelnicara. Carsi d.o.o. je udjelnicar s 1.846.000 kuna nominalnog iznosa temeljnog kapitala, što predstavlja udjel u glasovima od 4,98 posto. Tvrtka Auctor d.o.o. je broker Mon Perina d.o.o.

Je li se smanjio broj udjelnicara tvrtke Mon Perin i tko kontrolira vecinski paket udjela tvrtke?


- Opcina Bale-Valle je udjelnicar s 50.000 kuna s udjelom u glasovima od 14.845 posto. Broj clanova se u razdoblju od 2006. do 2011. smanjio s 928 na 878, ili za 50 clanova, odnosno za pet posto. Sukladno odredbama Društvenog ugovora, udjelnicari Opcina Bale-Valle i Baljani imaju (bez obzira na nominalni iznos temeljnog kapitala) vecinski broj glasova (iznad 50 posto).

Je li Vas dio udjelnicara ucijenio time da ce osnovati udrugu malih udjelnicara ako im ne isplatite novac te time kompromitirati odnos u tvrtki Mon Perin?


- Mon Perin d.o.o. je primjer trgovackog društva koje cine mali udjelnicari, pri cemu po broju glasova prednjaci Opcina Bale-Valle s 14,84 posto glasova, a iza nje je udjelnicar s 4,98 posto glasova. Stoga, Mon Perin d.o.o. zbog svrhe osnivanja i interesa udjelnicara ima poseban interes da se mali udjelnicari udruže, što je uostalom pošlo za rukom Opcini Bale s velikim brojem udjelnicara Baljana i prijatelja Bala, koji prilikom glasovanja na skupštini daju punomoci clanovima Opcinskog vijeca Bale.

Kompromitacija odnosa udjelnicara u tvrtki moguca je jedino putem udjelnicara Opcine Bale i Baljana. Na temelju dosadašnjih održanih skupština trgovackog društva i sjednica Nadzornog odbora Društva, nije zabilježen prigovor od strane udjelnicara koji se tice "kompromitacije odnosa u tvrtki Mon Perin".

Koju su ulogu u toj kupoprodaji imali tvrtka Auctor i zagrebacki broker Marijan Palic?


- To ste pitanje postavili na krivu adresu. (Cristian Bruno GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. CIJELI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter