Patrik Juricic i Doris Floricic oslobodeni optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Patrik Juricic iz Labina i Doris Floricic iz Picna nisu smetali posjed Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic, presudila je u cetvrtak sutkinja Opcinskog suda Zvjezdana Štemberga Verbanac.

Tuženici nisu bili na izricanju presude zbog radnih obveza, a izostali su i odvjetnici - Dubravko Zeljko na njihovoj strani i odvjetnicka kuca Žilic i partneri na strani tužitelja. U publici su se medu ostalima nalazili Juriciceva supruga Božena Sucic Juricic i predstavnik Hrvatskog helsinškog odbora Jusuf Šehanovic. Sucic Juricic je k tome, kao i Floricic, picanska vijecnica iz redova Akcije mladih te aktivna clanica ekološke udruge "Naša zemlja" osnovane zbog borbe protiv tvornice kamene vune u Picnu.

U obrazloženju presude, sutkinja je kazala da je, saslušavši 25. svibnja svjedoke koje su odvjetnici obiju strana predložili na pocetku sudenja 11. travnja, zakljucila da Rockwool nije imao posjed nad nekretninama na kojima su se Juricic i Floricic nalazili, niti su oni na bilo koji nacin ogranicili nekretnine koje jesu u njegovom posjedu.



Naime, smetanje posjeda definira se kao oduzimanje ili bitno uznemiravanje, odnosno onemogucavanje posjeda, nakon cega je potrebno ponovno uspostavljanje faktickog, odnosno prvobitnog stanja.

Rockwoolov tužbeni zahtjev odnosio se na 20. sijecnja 2010. godine kada su se od 17.30 do 21 sat ispred ulaza u tvornicu održavali prosvjedi zbog navodnog onecišcenja zraka prouzrocenog radom tvornice. Tim okupljanjem gradani su onemogucili prometnu komunikacija s tvornicom.

Na temelju fotografija i napisa u medijima tvrtka je izdvojila Juricica i Floricic te ih optužila za fizicko zaprecavanje i onemogucavanje svake vrste prometa. Tražila je da im se zabrani pristup njezinim nekretninama te nadoknadu sudskih troškova.

No, obrazložila je Štemberga Verbanac, paušalno su naveli katastarske cestice u svom posjedu, nisu oznacili gdje im je oduzet fakticki posjed i nisu predložili ocevid. Iz izjava svjedoka proizlazi da su tuženici zajedno s drugim prosvjednicima prelazili pješacki prijelaz na pristupnoj cesti tvornici, koja je javni put.

Dokaz tome je i izjava predstavnika MUP-a da tijekom tog prosvjeda ništa nisu poduzimali, odnosno da su tijekom onih koji su se dogadali prije ili poslije regulirali promet, iz cega proizlazi da se radi o javnom prolazu. Uz to, u ponašanju Juricica i Floricica nije bilo nikakve zabranjene samovlasti, pa je prometna komunikacija uspostavljena završetkom prosvjeda. (R. SELAN)

OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter