Premošcen bezdan pazinske Jame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od nedjeljnog jutra do samog sumraka pazinski su speleolozi pokušavali ostvariti vrlo zahtjevan zadatak koji su postavili pred sebe - povezati užetom dva kraja Pazinske jame kako bi na predstojecim Danima Julesa Vernea mogli predstaviti adrenalinsku atrakciju zvanu Zip-line.

Radi se o avanturistickom spuštanju niz celicno uže, prepušteni gravitaciji, a speleolozi su osmislili "let iznad Pazinske jame". Celicno ce uže biti razapeto izmedu klisure podno hotela "Lovac" i Buraja.

Na putu dugom 220 metara od podnožja hotela pa do Kuce za pisce zainteresirani ce avanturisti pojasom prikljuceni o uže dosegnuti brzinu od 50 kilometara na sat te vidjeti Pazinsku jamu iz perspektive koja je inace vidljiva samo golubovima koji je nastanjuju. Bit ce to dio atrakcija nazvanih Neobicna putovanja - Voyages extraordinaires, kojima se želi obogatiti ponuda Dana Julesa Vernea, a želja je da Zip-line postane stalna ljetna atrakcija Pazina.

Spajanje dviju nasuprotnih rubova Pazinske jame konopcem potrajalo je citav dan zbog niza tehnickih problema s kojima su se susreli speleolozi. Osnovna ideja bila je s obje strane Jame odapnuti strijelu za koju je povezan konopac te ih zatim na dnu pronaci, povezati i podignuti.





Premda su posjedovali iskustvo iz kolovoza 2005. godine kada su Pazinci istom tehnikom povezali most Vršic i plato ispod hotela "Kaštel" u dužini od 160 metara, nedjeljno spajanje bilo je otežano zbog velike udaljenosti dviju tocaka, 220 metara, odnosno zbog kratkog dosega luka.

Ovog su puta morali prvo povezati plato ispred ulaza u Kaštel s onim ispod hotela "Lovac", a zatim na tu vezu pogoditi i navezati konopac iz smjera Kuce za pisce. Ometala ih je i bujna vegetacija za koju se zaplitao tanki konopac, pa se voda speleologa i GSS-ovac Luka Labinjan morao spuštati u sam ambis kako bi odvezao zapetljano uže.

Potrebno je još sagraditi skele za prihvat zip-linera kod Kuce za pisce, provesti pokusne "letove", kao i navezivanjem zamijeniti tanko uže celicnom sajlom.

U podvigu premošcivanja bezdana Pazinske jame sudjelovali su pazinski speleolozi koji su odnedavno osnovali Klub ekstremnih aktivnosti Istra: Romina Brumnic, Saša Dobric, Ivan Francula, Ivan Vojskovic, Davor Matoševic, Andrija Šepuka, Toni Batovac, Jasmina Francula i Elvis Terlevic. (Napisao i snimio Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter