Pikamer otvorio kavernu pod cestom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spletom okolnosti, uslijed pikamiranja terena u sklopu rekonstrukcije ceste Barban - Most Raša otvorio se speleološki objekt koji su u utorak pregledali clanovi Istarskog Speleološkog Saveza. Kaverna je otkrivena u subotu na istocnom izlazu iz Barbana koji se prikljucuje na glavnu cestu prema Raši.

U kavernu je prvi ušao Ivan Maresti, no nakon pet metara daljnje napredovanje u dubinu onemogucio je cep od zarušenog kamenja i bloka stijene težine oko 100 kilograma zbog cega je morao izaci van te s Mladenom Jekicem, Petrom Pocanic i Matejom Mirkacem dobro osmisliti kako kamen izvaditi van i nastaviti s pregledom jame. Gotovo pet sati trajao je pregled kaverne jer su sistemom kolotura i uz pomoc bagera tvrtke Cesta, koja izvodi radove na prometnici, vadili blok stijene nakon cega je Mirkac ušao u kavernu i spustio se na 40 metara dubine.

- Radi se o kaverni jer one za razliku od ostalih speleoloških objekata nemaju prirodne ulaze. Uglavnom budu otkrivene uslijed radova. Dubina je oko 40 metara, a kaverna je u obliku meandra. Uspjeli smo pregledati speleološki objekt, bilo je dosta usko i nezgodno i pri kraju se osjetio nedostatak kisika.



Uz vertikalu kojom sam se spuštao postoji još jedna paralelna kaverna. Sad je na tvrtki Cesta da obavijesti Upravu za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture jer se otkrice speleološkog objekta prema Zakonu o zaštiti prirode treba prijaviti u odredenom roku, a u suprotnom slijede visoke kazne. Nismo obavili sveobuhvatno istraživanje kaverne vec samo pregled kako bi ustanovili da li se uopce radi o speleološkom objektu, a naši daljnji koraci ovisit ce o postupcima tvrtke Cesta i Ministarstvu kulture, rekao nam je Mirkac.

Inace, speleološkim objektom se smatra otvor u zemlji koji je dubok ili dugacak pet metara i u koji može uci covjek, a promjer ulaza ne smije biti veci od dubine odnosno dužine objekta. Što ce dalje biti s kavernom pokušali smo saznati od Mire Mirkovica, direktora Ceste. Rekao je da ce investitor odnosno Hrvatske ceste prijaviti kavernu Ministarstvu, a što ce dalje biti ovisit ce o naputku ministarstva. No, to nece ugroziti daljnje radove.

- I tako nece biti asfaltirana cijela dionica do pocetka ljeta vec samo dio Pula - Barban i kilometar na mostu Raša. Rok za završetak cijele dionice ionako je 20. ožujak 2012. Mi cemo pokušati ubrzati situaciju s kavernom odnosno ako je treba istražiti da to pocne što prije, rekao je Mirkovic.


Podijeli: Facebook Twiter