Opasna meduza u plicacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec su više puta tijekom ovog proljeca šetaci svjedocili pojavi brojnih meduza duž istarske obale. Tako su prošlog tjedna one videne na pulskom kupalištu Valkane, a sredinom ovog tjedna i kod Kanjona. U Centru za istraživanje mora (CIM) Instituta "Ruder Boškovic" u Rovinju saznali smo nešto više o njima, medu ostalim i nešto što nije nimalo bezazleno.

- Ono što su ljudi najvjerojatnije vidjeli bila je Aurelia aurita, meduza s cetiri kruga na klobuku, u narodu znana kao uhati klobuk, koja i nije toliko opasna. Doduše, videna je vec krajem sijecnja, iako je uobicajeno da dolazi kasnije, ali nitko je ne primjecuje dok ne pocne sezona kupanja. Od dubrovackih strucnjaka dobio sam informaciju da su one vec vrlo velike, što znaci da bi trebale uskoro uginuti, odnosno vjerojatno ce ubrzo nestati. Iako nisu opasne, nije dobro igrati se njima jer ipak imaju otrova, rekao nam je znanstveni savjetnik Instituta Danilo Degobbis.

- Puno veci problem je što vec mjesecima vidimo i pratimo drugu, vrlo opasnu meduzu Chrysaoru hysoscellu, u narodu poznatu kao kompas meduzu. To je inace naša domaca meduza, ali se ranije vidala, recimo, jednom u pet godina, a sada se kontinuirano pojavljuje vec nekoliko mjeseci posvuda duž istarske obale, i to u plicacima, ali, na srecu, zasad samo u jedan ili najviše dva primjerka, dodao je Degobbis.



Kaže da se ova meduza vrlo lako raspoznaje te da je ribari cesto ulove u svojim mrežama. Medutim, upozorava ih da bi se mogli gadno opeci diraju li je golim rukama kada ciste mreže.

- Puno je opasnija od Aurelie aurite, tako da bi ljudi, pogotovo kupaci, trebali jako paziti. Bilo bi poželjno na plaži imati prvu pomoc, odnosno cisti amonijak ili druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergicne na ubod ose trebale bi sa sobom imati injekcije protiv otrova ove meduze, jer bi on za njih mogao biti smrtonosan. Ne treba posebno naglašavati da je smrtonosan i u slucaju da se meduza proguta, što se dogodilo jednom roniocu unatrag nekoliko godina. Po videnom, one su zasad vrlo mlade i nemaju još razvijene izrasline koje im idu iz klobuka, a to znaci da ce još duže vrijeme boraviti u moru. Naime, kod odrasle meduze te lovke imaju i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka i takoder jako žare mogu biti i do dva metra duge, istice Degobbis.

Ima je, kaže, duž cijele zapadne obale Istre, a u Tršcanskom zaljevu - koji ima drugaciji ekosustav nego Istra - strucnjaci prate njeno kretanje, stalno su u medusobnom kontaktu i razmjenjuju informacije. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter