Pazin ratuje s alkoholizmom mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po rezultatima ankete nedavno provedene medu ucenicima pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, od 700 anonimno anketiranih daka njih 15 posto izjavilo je da redovito pije, a cak 42 posto ih pije povremeno, uglavnom tijekom izlazaka vikendom. To zajedno upucuje na zabrinjavajuce visok postotak mladih s afirmativnim stavom prema alkoholu.

Rezultati ankete bili su povod da Vijece roditelja zatraži od škole da "nešto ozbiljnije poduzme". Stoga je pocetkom mjeseca održan sastanak izmedu roditelja, predstavnika škole, gradskih vlasti, policije i zdravstva, a zakljucke s tog sastanka na jucerašnjoj su konferenciji za novinare iznijeli gradonacelnik Renato Krulcic, procelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Boris Demark te voditeljica školskog preventivnog programa Jasna Slokovic.

Odluceno je da se formira uži radni tim koji ce se detaljnije pozabaviti problemom alkoholizma mladih, a clanovi tog tima su Agneza Majic iz gradskog Centra za socijalnu skrb, Jasna Slokovic iz Gimnazije, Boris Demark te Armando Derossi iz pazinske policijske postaje.

Jedan od prvih poteza bit ce im sastanak s predstavnicima Državnog inspektorata, radi dogovora o pojacanom nadzoru zakonskih odredbi o zabrani prodaje i tocenja alkohola maloljetnicima. Pripremit ce i letak s informacijama kojima se roditelje i druge gradane želi uputiti što da cine i kome da se obrate u kriznim situacijama izazvanima maloljetnickom konzumacijom alkohola, ukljucujuci i naputak kome i kako da prijave prekršitelje zakonskih odredbi o zabrani tocenja alkoholnih pica.

Demark je istaknuo da je "rano pijenje mladih" problem koji je cesto povezan i s nasiljem, vandalizmom, prometnim nesrecama, maloljetnickim trudnocama i drugim neželjenim pojavama, i zajednica ne bi trebala cekati neku nesrecu s kobnim ishodom da se tek onda zapita je li se nešto moglo uciniti.

Slokovic je ukazala da po rezultatima ankete, koja se provodi svake cetiri godine, zanimanje srednjoškolaca za pušenje sve više opada, situacija s drogom je "pod kontrolom", ali je konzumacija alkohola u stalnom porastu. Sve popularnije postaje opijanje vikendom, a sve je više i djevojaka koje se opijaju. (D. ŠIŠOVIC)

      


Podijeli: Facebook Twiter