Dani Julesa Vernea uce od Špancir festa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradovi Pazin i Varaždin su - uz Istarsku županiju, Rovinj i Brtoniglu iz Hrvatske te regije Toscanu i Friuli-Veneziju Giuliju iz Italije - partneri u programu SEENET 2, koji financira talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvodnevni posjet predstavnika Varaždina - Josipa Kovaca, višeg inspektora zaštite kulturnih dobara u tamošnjem Konzervatorskom zavodu, i Branke Tropp, direktorice turistickog ureda TZ-a - iskorišten je za upoznavanje s pazinskom starogradskom jezgrom i potencijalima grada u kulturnom i turistickom smislu te za radionicu na kojoj su gosti govorili o svojim iskustvima - od gradskih odluka do intervencija u prostoru i malih atrakcija.

Na konferenciji za novinare gradonacelnik Renato Krulcic istaknuo je da se radi na tome da Pazin postane poželjna turisticka destinacija. U sklopu toga ce po 14. put biti održani Dani Julesa Vernea 25. lipnja, kada se stari dio grada vraca u doba nastanka Vernova romana "Mathias Sandorf".

Ranka Šepic, koja u Pazinu radi na provedbi SEENET-a 2, veli da taj program traje tri godine, ima više komponenti, a svim je partnerima zajednicka poveznica valorizacija kulturnog turizma. Uz unapredivanje turistickih manifestacija na lokalnoj razini, cilj je i umrežavanje s partnerima na projektu.

Spomenula je slicnosti Dana Julesa Verna i Špancir festa, iza kojeg je puno više iskustva nego iza pazinske manifestacije koja grad vraca u 1877. godinu. Branka Tropp naglasila je da se kroz SEENET 2 otkrivaju slicnosti i poveznice medu partnerima i da ce si medusobno pomagati znanjem i prenošenjem iskustava.

Nakon obilaska Kaštela i starog dijela Pazina Josip Kovac je rekao da su tako izgledali utvrda i starogradska jezgra Varaždina prije dvadesetak godina. Imali su srecu da je utvrda obnovljena 80-ih godina prošlog stoljeca, a pohvalio je obnovu pazinskog Kaštela.

Naglasio je da treba urediti pristupni koridor s urbanom strukturom koja možda nema veliki kulturni znacaj, ali daje razvojni kontinuitet i ima svoj karakter te je važno da ga se sacuva. Takav je bio slucaj i u Varaždinu, kada su pristupne ulice prema utvrdi pocele dobivati na znacenju i postale atraktivne, ali to ne ide preko noci.


Podijeli: Facebook Twiter