Turista osjetno više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podatak da je u Istru u prva cetiri, inace uvijek relativno "suha" turisticka mjeseca, ostvareno cak 16 posto više nocenja i da je u domacim turistickim destinacijama boravilo 12 posto više turista, više je nego dobra vijest.

Medutim, ona u drugu ruku ne bi trebala cuditi s obzirom na iznimno dobre najave s turistickih sajmova diljem Europe ove zime, koji su govorili da je 2011. godina - godina putovanja. I to zahvaljujuci tome što se velik dio europskih zemalja, na našu srecu, poceo polako vaditi iz gospodarske i financijske krize.

Lakše se živi


Da se lakše živi, troši i putuje turisti su pokazali na samom pocetku godine. Naravno, u prilog nam svakako ide odsustvo padalina, nema islandskog pepela koji je lani blokirao zracni promet, a i Uskrs je kasnije došao. Blizina dvaju praznika u Sloveniji dodatni su plus. Kada se svi ti faktori poslože, a jesu, dobivamo ovako dobre rezultate. A to je 228 tisuca dolazaka i 828 tisuca nocenja, 115.000 više nego u lanjska prva cetiri mjeseca.

Time je posebno zadovoljan celni covjek istarske Turisticke zajednice Denis Ivoševic koji kaže da takve brojke donose 0,6 posto povecanja prometa na godišnjoj razini.

"Naravno da smo zadovoljni što smo u prva cetiri mjeseca ostvarili gotovo milijun nocenja. Medutim, teško je na osnovu ovako dobrih rezultata prognozirati kakav ce biti daljini tijek sezone. O tome cemo više znati 15. lipnja. Za ovu smo godinu predvidjeli ukupni porast prometa od jedan posto, ali kada bismo nastavili s ovako dobrim rezultatima, vjerujem da bi taj porast mogao doci i do 1,8 posto.

Posebno nas raduje što su nam se u prava cetiri mjeseca vratili Talijani koji su imali plus od 16 posto u nocenjima, kao i Austrijanci. Dobri su bili i Slovenci i to prije svega jer su Uskrs povezali s Praznikom rada pa su imali rast od cak 22 posto. I s njemackog tržišta imamo porast, 13 posto više dolazaka i dva posto više nocenja", istice Ivoševic.

Što je s potrošnjom?


Na pitanje je li s rastom prometa porasla i potrošnja gostiju, kako se i najavljivalo na turistickim sajmovima, Ivoševic se nije izjašnjavao. Veli da o tome nije razgovarao s hotelijerima te da treba pocekati da prode krizni svibanj.

Dosad su najviše profitirali Rovinjci koji su ostvarili cak 133 tisuce nocenja, što je ogroman plus od cak 75 posto. U tom istom periodu imali su i 45 posto više turista, a vjerojatno dobar dio razloga tako dobrog pocetka godine leži u brojnim kongresima koji se odvijaju u tom gradu, za koji mnogi kažu da je u tom segmentu preuzeo primat Opatiji. Isti broj nocenja imao je i Porec, medutim, to u njihovom slucaju znaci manjak od jedan posto u odnosu na lani.

Ipak, pobjednik po turistickom prometu u Istri nisu ni Porec, ni Rovinj, vec Umag i to s 47,6 tisuca dolazaka i 151 tisucom nocenja, što je osam, odnosno dvadeset posto više nego lani. I druga su veca istarska turisticka središta dobro prošla, osim Labina, odnosno Rapca i Medulina, koji su u odnosu na lani imali i manje dolazaka i nocenja. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter