Pula prvi grad u Hrvatskoj s e-poslovanjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj komunalnoj palaci u srijedu je prezentiran posljednji cin cjelovitog e-poslovanja gradske uprave, uvodenje naprednog elektronickog potpisa u poslovanje Grada koje ce rezultirati implementacijom elektronickog potpisa i elektronickih isprava u rad gradske uprave.

Pula je time postala prva javna uprava u Hrvatskoj koja je u potpunosti zamijenila klasicne potpise na papiru i prešla na elektronicko poslovanje.

- Sada ce gradani iz svojih domova komunicirati s Gradom, nemaju potrebe više dolaziti do odjela, štedi se njihovo vrijeme i novac, rekao je gradonacelnik Boris Miletic, koji je prvi potpisao izjavu o prihvacanju uporabe i prometa elektronickog potpisa te prezentirao da ona pokazuje datum potpisa, odgovornu osobu te nepromijenjenost sadržaja dokumenta.



Najvažnije je, istaknuo je, što nema više mogucnosti da neki predmeti ostanu zaboravljeni u ladicama, vec ce svatko znati u kojoj je fazi njihovo rješavanje, što jasno ukazuje na transparentnost.

Nenad Stojiljkovic, direktor Swing informatike koja je za Grad izradila kompletan sustav, naznacio je da je uvodenje elektronickog potpisa u poslovanje Grada evolucijski korak za Pulu, a revolucijski za Hrvatsku te ce Grad imati urede bez papirologije.

Srž svega, istaknuo je, bit ce ušteda vremena jer ce sva dokumentacija biti dostupna za ispravne i transparentne odluke, što je nemjerljivo u poslovanju.

Podrška uvodenju cjelovitog e-poslovanja uz Swing dali su i IBM Hrvatska te posebno Fina, ciji su predstavnici Krešo Perica i Erik Ružic istaknuli da je ovo rješenje za nagomilane probleme globalizacije, dok je Dražen Božic, predstavnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, istaknuo da je Pula primijenila ono što se državna uprava trudi uskoro primijeniti objedinjavanjem e-poslovanja prema gradanima te se stoga u Puli svjedoci povijesnom dogadaju.

Kako je istaknuto u prezentaciji, prednosti e-poslovanja su povecanje efikasnosti gradske uprave, znacajno smanjenje troškova, pracenje predmeta i preuzimanje elektronicke isprave putem interneta te nepotrebna javnobilježnicka ovjera, a napredni elektronicki potpis jamci identitet potpisnika.

Elektronicki potpis, reguliran zakonskim odredbama, ima istu pravnu snagu kao i isprava na papiru te zamjenjuje vlastorucni potpis i otisak pecata. Usluga omogucava gradanima elektronicku komunikaciju s gradskom upravom te pruža mogucnost da sve akte prime elektronickom poštom.

Doduše, originalom se smatra dokument samo u elektronickom obliku, dok ispisan treba ovjeriti kod ovlaštenog gradskog službenika ili javnog bilježnika.

Info SMS
Svi gradani koji pri podnošenju zahtjeva navedu broj svog mobilnog uredaja primit ce obavijest SMS-om s klasifikacijskom oznakom i šifrom pomocu kojih na gradskim internetskim stranicama mogu saznati trenutnu fazu rješavanja svog predmeta. SMS-om ce dobiti i obavijest da je njihov predmet riješen te ce sve akte moci preuzeti s internetske stranice Grada.

E-prostor
Usluga e-prostor pruža uvid u Generalni urbanisticki plan (GUP) Pule i omogucava uvid u namjenu površina, uvjete i nacine gradnje, korištenja i ostale dijelove prostornog plana.


Podijeli: Facebook Twiter