Otvoren podzemni tunel kod Dvojnih vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi zaljubljenici u povijest došli su u srijedu razgledati podzemni tunel kod Dvojnih vrata koji je za javnost otvoren u povodu obilježavanja Dana grada. Tunel broj 12, koji je Grad nedavno predao na upravljanje Povijesnom muzeju Istre, može se razgledati do 11. svibnja od 10 do 17 sati, a ulaz je slobodan.

U tunelu ce, najavio je Gracijano Kešec, ravnatelj Povijesnog muzeja, 15. lipnja biti otvorena prigodna izložba u povodu stogodišnjice zrakoplovstva u Puli, dok ce zasad posjetitelji moci uživati tek u slide showu dijela grade fundusa. Kako je naveo Kešec, znacajan jubilej pocetaka zrakoplovstva u Puli obilježit ce se simbolicno upravo u tunelu koji je još u doba Austro-Ugarske graden za potrebe zaštite od zracnih napada.

Uz rijeci da ce tunel biti otvoren tijekom cijeloga ljeta, sve do 15. rujna, da bi se i turisticki valorizirao, naveo je da ce se iducih godina plan njegove upotrebe zasigurno proširiti.

U tunel se ulazi blizu Dvojnih vrata, a izlaz mu je na ?akonovom usponu. Za sada je osposobljeno 400 od ukupno 900-tinjak metara te centralna dvorana iz koje se racvaju još dva tunela - onaj koji ide prema tunelu u kojem se nalazi galerija Nemeš u blizini Giardina te drugi koji izlazi na Cvecicev uspon.

Tunel je siguran za posjetitelje buduci da su vec prije obavljena mjerenja protocnosti zraka i vlažnosti pa je pulski gradonacelnik Boris Miletic pozvao sve da ga posjete. Temperatura u njima varira, zavisno o godišnjem dobu, od 14 do ugodnih 18, 19 stupnjeva. Hodnici su široki od tri do šest metara, a visoki oko 2,5. Projekt revitalizacije ovog tunela financijski je poduprla Zagrebacka banka, i to sa 70 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter