Ne beri brigu, uberi bilje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi Festival samoniklog bilja, koji se održava pod sloganom "Ne beri brigu, uberi bilje", pocinje u petak u podne u SRC-u Pristav u Kršanu i trajat ce do nedjelje.

Ocekuje se tridesetak izlagaca tematskih proizvoda i više od cetiri tisuce posjetitelja, koji ce se moci upoznati sa samoniklim biljem kroz gastronomski, ljekoviti i aromaterapeutski aspekt. Manifestacija ce ugostiti renomirane predavace koji ce održavati okrugle stolove te raznolik gastronomski program i radionice, najavljeno je na konferenciji za novinare u Puli.

Poljoprivrednici ce moci doznati sve o ekološkim oznakama i intenzivnom uzgoju mediteranskog bilja. Kao i lani, i ove ce godine posjetitelji moci kupiti proizvode od lavande, med, rakije i džemove s raznim dodacima te cajeve i razne ljekovite pripravke na bazi samoniklog bilja.

Kuhari ce pripremati juhe od bilja, salate s divljim radicem i medvjedim lukom, fritaje ili kruh s dodatkom divlje mente. Ponovno ce se, tijekom sva tri dana, organizirati radionice pokaznog branja bilja pod vodstvom Franka Zgrablica, koje su lani bile iznimno dobro posjecene.

Nova radionica je "Mirisne kuce Istre", o aromaterapiji mediteranskim biljem, samomasaži te kreiranju vlastitog mirisa, koji bi mogao postati suvenir Kršana. Radionice ce se, tijekom tri dana, s temom lavande, ružmarina te kadulje, održavati u ruralnoj kuci na Kožljaku.

U suradnji s Hrvatskom školom preživljavanja, skupina avanturista provest ce od subote u 8 sati do nedjelje u 10 sati noc u šumama podno Ucke uceci osnovne vještine preživljavanja, poput filtriranja vode, signalizacije i paljenja vatre.

Za vecernji, zabavni dio programa u petak i subotu bit ce zadužena klapa Teran iz Trviža, dok ce u nedjelju nastupiti kršanski etnobend Šcike. Organizator je kršanska Turisticka zajednica, suorganizatori tvrtke Communico, Ruralis i Opcina Kršan, a generalni pokrovitelj manifestacije je tvrtka Termoelektrana Plomin. (P. LUKEŽ)

 


Podijeli: Facebook Twiter