Otvorena 9. smotra vina središnje Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izuzetno lijep dan domamio je tisuce posjetitelja iz cijele Istre, a mnogo njih i od "preko Ucke", u ponedjeljak u Gracišce na 9. smotru vina središnje Istre. Za ovogodišnju je smotru prijavljeno 227 vina, od cega ih je 80 posto nagradeno zlatnim, srebrnim ili broncanim medaljama, što je lijep pokazatelj porasta kvalitete vina, kazao je otvarajuci manifestaciju gracaški nacelnik Ivan Mijandrušic.

Istarska vina, uz vina tradicionalnih gracaških prijatelja vinara iz Sv. Ivana Zeline te ona vinara s Kvarnera, ponudena su u 15 konoba rasporedenih širom ovoga drevnoga gradica. Ugostitelji, osim toga, nude gostima gastronomsku okrjepu, a istarski pršutari svoje delicije. Stotinjak hostesa tocilo je vino za kušanje, a u organizaciju Smotre ukljuceno je petstotinjak ljudi.







Prigodne rijeci domacinima i gostima uputila je i nekolicina uglednih gostiju: zamjenik župana Vedran Grubišic naglasio je da je gracaškom smotrom vina prije mnogo godina zacet istarski brend te da u ovim recesijskim vremenima "nema šanse da ovakvim manifestacijama smanjujemo sredstva".

Rijecki gradonacelnik Vojko Obersnel kazao je da se osjeca kao kod kuce jer s Gracišcanima dijeli istu ljubav prema vinu, u Sv. Vidu imaju istog zaštitnika, a k tome se na Uskrsni ponedjeljak "pola Rijeke preselilo u Gracišce". Prigodne su rijeci uputili i gradonacelnik Sv. Ivana Zeline Vlado Žigovic te dopredsjednik Hrvatske gospodarske komore Šime Vidulin.

"A sada caše u ruke i svi u konobe!", pozvao je Mijandrušic na kraju kratke ceremonije svecanog otvorenja Smotre. U nastavku dana, uz kušanje vina posjetitelji se mogu opustiti uz nastupe tradicijskih plesaca i sviraca, navecer ce se podijeliti priznanja nagradenim vinarima, a Smotra završava nastupom Gustafa.


Podijeli: Facebook Twiter