Dužnost je pomoci osobama s problemima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bogatim i raznolikim programom danas je Udruga za autizam Istra obilježila na Portarati Svjetski dan svjesnosti o autizmu, ciji je ovogodišnji moto "Autizam govori - cujete li?".

Odaziv gradana - koji su mogli pogledati nastup Break dance studija AB Original, kupiti rucne radove djece s autizmom i njihovih prijatelja te tako financijski pomoci udrugu, educirati se, uposliti najmlade u kreativnoj radionici ili pak dobiti besplatni make up - bio je izuzetno velik te je jedan od glavnih pulskih trgova cijelo jutro bio dupkom pun.

- Zahvaljujuci ovakvoj podršci, najvecoj u ove protekle tri godine, clanovi udruge se osjecaju poletnije. U organizaciji su nam nezamjenjivu pomoc pružili ucenici Strukovne škole, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te osnovne škole Veruda i Monte Zaro. U udruzi radimo sve što možemo, ali bez uvažavanja prava naše djece i financijske pomoci ne može puno. Podržava nas samo Istarske županija, dok nas Grad Pula nit financira nit nam daje prijeko potrebni prostor.



Postoji još niz neriješenih problema s kojima bi se lokalna zajednica trebala uhvatiti u koštac. To je nedostatak struke u vrticima, gdje bi djeca s autizmom trebala biti integrirana, kao i pitanja zbrinjavanja osoba starijih od 21 godine te osobne asistencije koju roditelji moraju sami placati, kazala je dopredsjednica udruge Evguenija Tranfic.

Ovo je bio prvi put da je za vrijeme obilježavanja imenovan ambasador osoba s autizmom u Republici Hrvatskoj, a ta cast pripala je gradskoj vijecnici i odvjetnici Loredani Štok.

- Iskreno sam pocašcena imenovanjem i time što je udruga prepoznala moj životni kredo te zalaganje za ravnopravnost. Dužni smo pomoci onima koji imaju probleme, a osobito djeci koja su naša buducnost. Udruzi cu pomoci koliko god mogu kako bi postigla što bolje rezultate, kazala je Štok, cijem je govoru uslijedilo tradicionalno puštanje ovog puta plavih balona s natpisom "Autizam 8000". (I. N. T.)


Podijeli: Facebook Twiter