Ipsilonom vlada novi presretac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imate li životno osiguranje?", upitao nas je s osmjehom na licu dežurni policajac u pazinskoj postaji prije sjedanja u snažni automobil. U dvorištu pazinske postaje zatekli smo policajca Edija Radovana i Ivana Bistrovica tijekom pripreme novog policijskog bolida bez vidljivih policijskih oznaka, popularno zvanog - presretac.

Radovan je krpicom glancao i dotjerivao prašnjave dijelove karoserije, isprobavao sirenu i plava svijetla te nam predstavio nekoliko dana star, mocni Mercedes 350 CDI 4-matic s 240 konjskih snaga i opremljen kamerom za mjerenje brzine vozila.

ZA 158 KM/H TISUCU KUNA

U akciju smo krenuli oko 15 sati, i to direktno na Istarski ipsilon, cestu za koju je presretac i namijenjen. Putem su nam vozac Radovan i suvozac Bistrovic objašnjavali mogucnosti vozila, dodatne opreme poput kamere, ekrana i nacinu snimanja vozila na prometnici. U vožnji su uštimali kameru i sliku na ekranu te krenuli u potragu za vozacima koji ne poštuju prometne znakove. U vrijeme trajanja akcije skupili su, na racun sankcija, 5.500 kuna, što gotovine što prekršajnih naloga zbog brzine i telefoniranja za volanom. Akciju kontrole brzine policijski tim u našoj pratnji odradio je na dionici od Cerovlja do Žminja i nazad.



Prvi koji je "pao" bio je Rijecanin V. G. za volanom Chevroleta Aveo kojem je izmjerena prosjecna brzina od 132 kilometra na sat na dijelu gdje je dozvoljeno svega 80 na sat. Zaustavili su ga na ugibalištu kod cvora Ivoli te mu premotali snimak i na kraju predali prekršajni nalog. Nakon što je pregledao snimak, vozac nije ništa komentirao, potpisao je nalog, uzeo uplatnicu od tisucu kuna i nastavio put za Rijeku.

Nedugo zatim na istom smo potezu, ali u smjeru Žminja snimili hrvatskog državljanina Z. S. za upravljacem Mercedesa 220 CLC slovenskih oznaka s prosjecnom brzinom od 158 na sat na dijelu gdje je dozvoljeno sto. Njega smo pomocu spuštenog displeja i poruke "Slijedite me" skinuli s ipsilona na cvoru Cerovlje i sankcionirali takoder s tisucu kuna. Ni ovaj vozac nakon pregledanog snimka nije imao primjedbi.

Nakon nekoliko jurnjava gore-dole po Ipsilonu krenuli smo po osvježenje u obližnju trgovinu, ali i tu su policajci odradili svoju zadacu. Naletjeli smo na vozaca koji razgovara mobitelom tijekom vožnje. Prema izrazu lica vozac je ostao nemalo iznenaden kada je zacuo sirenu iz neobilježenog luksuznog Mercedesa, a još više kada je dobio uplatnicu na 500 kuna.



NOVOST - SNIMAK VOŽNJE U PRTLJAŽNIKU

Radovan nam je tijekom vožnje Ipsilonom objasnio na koji nacin moraju propisno snimiti vozilo prije zaustavljanja i sankcioniranja. Naime, presretac prati vozilo odredeno vrijeme, odnosno nekoliko stotina metara te bilježi trenutnu i, ono najvažnije, prosjecnu brzinu kretanja. Prema propisima, cim vozac ispuni kvotu brzine krece se u zaustavljanje iz sigurnosnih razloga. Presretac nece kilometrima pratiti vozilo iz razloga što bi vozac mogao možda i pretjerati s brzinom, a i skriviti prometnu nesrecu te je cilj što prije iskljuciti ga iz prometa. Ima vozaca koji u retrovizoru na vrijeme primijete sumnjivi Mercedes s kamerom i cudnim svijetlima na vjetrobranu te smanjuju brzinu i time izbjegnu neugodnosti.

U našoj potrazi za brzim vozacima u smjeru Žminja zaustavili smo Audi pulskih oznaka s prosjecnom brzinom od 131 kilometar na sat i Ford Mondeo križevackih oznaka sa 141 na sat. Obojica su novcanu kaznu platila u gotovini, a na kraju još i stisnula ruku policajcima prije odlaska. Akciju, koja je potrajala do 20 sati, zakljucili smo s Mercedesom engleskih tablica kod cvora Žminj i kaznom od tisucu kuna.



Novost izmedu starog i novog presretaca, osim snage, jest novi prtljažnik u kojem se nalazi ekran na kojem se vozacima prikazuje snimak brze vožnje i pocinjenog prometnog prekršaja. Radovan je pored mnogih vrlina na presretacu za pravo cudo pronašao i jedan nedostatak, a to je pomanjkanje plavih bljeskalica u prednjoj maski vozila. Isprobali smo jurilicu i zakljucili da nevjerojatno dobro leži na cesti, hvata zavoje i reagira na kocenje. Vozilo, strahovitog ubrzanja i maksimalne brzine limitirane na 250 kilometara na sat, ima brojnu opremu i kratice poput ABS-a, EPS-a te mnogih drugih. I, naravno, desetak zracnih jastuka. Registarske oznake nove policijske jurilice za sada necemo otkrivati javnosti.

Najvece naše razocaranje je bilo kad smo se, nakon što smo nekoliko sati proveli u Mercedesu, odvezli doma u Fiatu.


Podijeli: Facebook Twiter