Donald Trump želi u Brijuni rivijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici korporacije u vlasništvu americkog milijardera Donalda Trumpa ozbiljno su zainteresirani za investiranje u sklopu projekta Brijuni rivijera. Potvrduje to i njihov dolazak u Pulu protekle subote gdje ih je kao domacin primio direktor istoimene tvrtke Ratomir Ivicic. On pak veli da je interes Amerikanaca ocito ozbiljan i da se ne radi samo o "snimanju terena" jer, kako navodi, sigurno samo zbog toga ne bi napravili toliki put.

- Sastao sam se s predstavnicima tvrtke ciji je vlasnik Donald Trump i moram reci da su bili oduševljeni onim što su vidjeli. Razgledali su otocje Brijuni i još neke lokacije koje ulaze u projekt, rekao je Ivicic i dodao da se nakon razgledavanja americko izaslanstvo sastalo i s potpredsjednikom Vlade Domagojem Ivanom Miloševicem.

Ivicic napominje da je i prije za ovaj projekt vladao znacajan interes poznatih svjetskih investitora koji je zbog globalne krize popustio, ne otkrivajuci pritom o kojim se tvrtkama radi.

Jesu li Amerikanci ozbiljno zagrizli znat ce se vec u travnju ili svibnju kada bi napokon trebao biti raspisan drugi krug medunarodnog natjecaja za najspremnije lokacije: Muzil, Sv. Katarina, Pineta i Hidrobaza.

No pitanje je tko ce se javiti za otocje Muzil u svjetlu najnovijih MORH-ovih zahtjeva da se gotovo trecina otocja vrati vojsci. Ne riješi li se status otocja do natjecaja, jasno je da bi lako mogao ispasti Muzil koji se istovremeno spominje kao jedna od kljucnih lokacija za realizaciju projekta.

Osim sada javnosti otkrivenog Trumpovog interesa, Ratomir Ivicic se prošlog ljeta susreo i s predsjednikom Uprave tvrtke G2 Investment Group Toddom Morleyem cija je tvrtka bacila oko na bivše vojne objekte u Puli, a time ocito i za ulazak u projekt Brijuni rivijera.

Tvrtku Brijuni rivijera Vlada je proglasila društvom od posebnog državnog interesa, a projekt se smatra od presudne važnosti u gospodarskom oporavku Hrvatske. Vlada je istarskim gradovima i opcinama koji ulaze u projekt nedavno naložila da radi što žurnijih pozitivnih društveno-ekonomskih ucinaka bez odlaganja poduzmu sve potrebne radnje kako bi pocela realizacija projekta.

Poznato je da se projektom planiraju izgradnja turistickih resorta visoke kategorije na podrucju brijunske rivijere s otocjem Brijuni, otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje gospodarskih aktivnosti te ucinkovita uporaba državne imovine i neperspektivnih vojnih nekretnina.

Projekt se treba realizirati osnivanjem prava gradenja na priobalju te dodjelom koncesije i osnivanjem prava gradenja za ugostiteljsko-turisticke sadržaje (hoteli, izleti, nauticki sadržaji te sportski i ostali sadržaji). Vrijednost projekta na lokacijama na brijunskoj rivijeri i otocju Brijuni procijenjena je na 895 milijuna eura, dok planirani broj direktno i indirektno zaposlenih iznosi oko 3.500.


Podijeli: Facebook Twiter