Obilježili Dan nezavisnosti BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz prigodni program i svecanu veceru, u subotu je u Domu oružanih snaga u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre obilježen Dan nezavisnosti BiH. Pred oko 200 uzvanika nastupio je zagrebacki ansambl bošnjackog folklora Bosana te mnogobrojni izvodaci sevdalinki, medu kojima i Mehmed Goražd, Ivan Jelic te Zdenka Ahmetspahic.

Predsjednik ove zajednice Senad Pršic je medu ostalim podsjetio okupljene na skori popis stanovništva te im još jednom pojasnio zbog cega je važno da se izjasne kao Bošnjaci, a ne kao muslimani, buduci da je to vjersko opredjeljenje, ne narodnost.

Nezavisnost BiH izglasana je 1. ožujka 1992. godine na referendumu, kada se za nju opredijelilo 64 posto gradana, i otad je na taj datum državni praznik. Pršic je naglasio da se taj praznik danas obilježava samo u Federaciji, no ne i u Republici Srpskoj, ciji politicki lideri i dalje ne priznaju njegovu legitimnost.

Tijekom subotnjeg programa, a u sklopu daljnjih aktivnosti u povodu obilježavanja nezavisnosti, najavljeno je i predavanje Semira Osmanagica o bosanskim piramidama, koje ce se održati u subotu, 19. ožujka u hotelu Histria, s pocetkom u 20 sati.


Podijeli: Facebook Twiter