Pazin potresa afera bocalište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva ugovora o zakupu istog prostora u isto vrijeme razlog su spora oko bocarske dvorane izmedu Agencije V.I.B. i Zajednice sportskih udruga grada Pazina (ZSUGP) koji traje vec mjesecima. Kulminirao je pak obostranim mijenjanjem ulaznih brava, «cvikanjem» elektricnih instalacija, V.I.B.-ovom tužbom zbog ometanja posjeda, pa ZSUGP-ovom protutužbom te konacno ZSUGP-ovim angažmanom zaštitara i V.I.B.-ovim pozivima policiji.

Spor predstavnika pazinskih bocara i organizatora društvenih dogadanja odvija se takoreci uoci Europskog prvenstva u bocanju koje bi se na jesen 2012. trebalo održati u Pazinu te u sjeni još jednog spora, onog izmedu Grada Pazina i sadašnjeg vlasnika Istracommercea o vlasništvu nad tim sportskim objektom, nad starim otvorenim bocalištem te poslovnim prostorima u kojima se nekad nalazila sportska streljana.

Dvoranu koristi ZSUGP, a agencija povremeno


Buduci da obje strane, i vlasnik V.I.B.-a Veseljko Buic i tajnik ZSUGP-a Armando Lušetic, tvrde da imaju pravovaljane ugovore o zakupu sa sadašnjim vlasnikom prostora, Istracommerceom, zatražili smo od Uprave tvrtke da nam odgovori tko se legalno nalazi u posjedu dvorane te da nam dostavi ugovore o zakupu kojim to dokazuju.

- S Agencijom V.I.B. d.o.o. bivša je Uprava zakljucila ugovor na odredeno vrijeme (do 31. ožujka 2011.) o zakupu prostora caffe-bara u sklopu dvorane te ga Istracommerce nema obvezu produžiti niti sklopiti novi. Agencija V.I.B. d.o.o. je, sukladno ugovoru, pismeno obaviještena da predmetni ugovor o zakupu nece biti produžen. Ne postoji niti jedan drugi ugovor o zakupu za taj prostor ni s kojim drugim zakupcem, kaže u dopisu sadašnji direktor Istracommercea Dušan Tomaševic, ujedno clan Uprave Purisa, tvrtke koja se kao i Istracommerce nalazi u grupaciji Gavrilovic d.o.o.

"Samu bocališnu dvoranu temeljem Ugovora o zakupu na odredeno vrijeme koristi Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, dok Agencija V.I.B. d.o.o. ima mogucnost povremeno koristiti bocališnu dvoranu u svrhu održavanja javnih priredbi. Agencija V.I.B. d.o.o. bi za povremeno korištenje dvorane za javne priredbe trebala ishoditi suglasnosti Istracommercea, ali i ZSUGP-a. ZSUGP je tu suglasnost dao unaprijed, u samom ugovoru o zakupu dvorane, i to za tocno odredeni broj manifestacija na godinu, dok Istracommerce u svakom pojedinom slucaju na zahtjev Agencije V.I.B. d.o.o. treba odobriti korištenje dvorane. Prema nama dostupnim podacima, tijekom trajanja ugovora o zakupu Agencija V.I.B. d.o.o. nije uvijek poštivala tu svoju obvezu iz ugovora o zakupu, odnosno nije tražila od Istracommercea suglasnost za korištenje dvorane", stoji u podužem objašnjenju uprave Istracommercea. No s njim nije došla i tražena dokumentacija koja bi potkrijepila navedene podatke uz objašnjenje da se radi o poslovnim dokumentima koje tvrtka ne daje vani. Nije pomogla ni molba da dokumente dobijemo na uvid u prostorima tvrtke.

Lušetic: Buic je želio postaviti parket na bocalište


Dokumentaciju smo zatražili i od zakupaca. Tajnik ZSUGP-a Armando Lušetic pokazao nam je jednogodišnji ugovor koji je potpisan 1. ožujka 2009. godine, a koji se automatizmom produžuje svake godine ukoliko se u Upravi Istracommercea ne odluce za otkazivanje, za što nema naznaka. U ugovoru koji je potpisao umirovljeni dugogodišnji direktor Istracommercea Vladimir Fornažar dvorana se daje u besplatan najam ZSUGP-u. Lušetic kaže da «premda nisu bili prezadovoljni ovakvim rješenjem» sve je funkcioniralo gotovo dvije godine «dok Buic nije poceo govoriti da idemo van iz dvorane». Kontaktirali su vlasnika dvorane koji je, pak, kazao da Agencija V.I.B. nema ugovor za dvoranu, vec samo za kafic, i to do 31. ožujka 2011. godine.

Zašto je ZSUGP angažirao zaštitare koji ce se u konacnici platiti novcima pazinskih gradana? Prema dokumentaciji Opcinskog suda u Pazinu, agencija Crni vjetar cjelodnevno je nadzirala objekt tjedan dana s više djelatnika.

- Mi moramo cuvati interese pazinskih sportaša, klubova i grada, a do angažmana je došlo jer je vlasnik agencije V.I.B. na silu htio postaviti parkete, cime bi onemogucio aktivnosti naših bocara. Prethodno nam je prerezao žice pa nismo imali rasvjetu u dvorani, kazao je Lušetic. Policija koju je zauzvrat nazvao Buic nije intervenirala, vec samo konstatirala stanje jer su zaštitari dovedeni u suglasju s vlasnikom objekta, kaže Lušetic.

- Ne osporavamo mi V.I.B.-u kafic, ali on nama brani korištenje dvorane, za što imamo ugovor, zakljucio je Lušetic.

No, za isti prostor ugovor ima i Veseljko Buic koji nam ga je na traženje donio, a istog smo pronašli i u spisima Opcinskog suda u Pazinu od kojeg se uskoro ocekuje presuda zbog obostranih tužbi za ometanje posjeda. Prvotni ugovor o zakupu caffe-bara u bocalištu od 28. ožujka 2006. godine dopunjen je aneksom ugovora 1. listopada 2006. kojim se cetverogodišnji najam pretvara u petogodišnji s dodatkom da ce se ugovor automatski produžiti dodatnih pet godina ako ne dode do otkazivanja ugovora. Istim se aneksom ugovoru, doduše ne decidirano, zakup proširuje i na dvoranu.

U trecem clanku aneksa stoji: «Ugovorne strane su suglasne da ce zakupnik (agencija V.I.B., op. a.), pored odredbi iz clanka 7. ovog ugovora, omoguciti zakupodavcu (Istracommerceu, op. a.) besplatno korištenje bocarske dvorane do tri dana godišnje, za potrebe bocarskih turnira ili drugih manifestacija te omoguciti besplatni trening i utakmice Bocarskog kluba Istracommerce Pazin.» Iz toga je razvidno da je V.I.B. zakupnik citave dvorane, što je u praksi potvrdeno nizom manifestacija koje je agencija tijekom proteklih godina održala u tom prostoru.

Spomenuti sedmi clanak u ugovoru, pak, kaže da je zakupnik obavezan «s NIT-om d.o.o. i Bocarskim savezom Pazin u svemu sporazumijevati i dogovarati o korištenju dvorane…», a i aneksom nije izmijenjen clanak iz ugovora u kojem stoji da je u zakupu samo prostor caffe-bara, što je u kontradiktornosti s aneksom ugovora pa je izvjesno da ce pazinski opcinski sud imati pune ruke posla.

Buic: U dvoranu sam uložio više od 300 tisuca kuna


- Sve je cisto, ja imam ugovor kojim sam objekt dobio u najam na deset godina, do 31. ožujka 2016., a neka drugi pokažu ispravnije papire od mojih, kaže Buic, dodajuci da se jedino drži «papira» te da smatra da je rješenje u dogovoru i razgovoru, a da mu je krajnje rješenje tužba.

- Dvoranu sam zatekao u lošem stanju nakon što je 17 godina bila slabo održavana i znam koliko sam truda i muke uložio u popravke, rekonstrukciju… U nju sam uložio više od 300 tisuca kuna, racunajuci da je rijec o desetogodišnjem najmu. Najveci je trošak pricinjavala obnova oštecenja od eksplozije bombe (poznati incident uoci nastupa Thompsona, op. a.), ali popravljen je i krov, postavljeni tuševi, servisiran kotao, uredene tribine sa sjedalicama te postavljen pomicni parket, sve s ciljem uredenja polivalentne dvorane, navodi Buic. Pitanje kako je moguce da za isti prostor postoje dva ugovora, ne želi komentirati, ali kaže "neka svatko odgovara za svoje postupke".

Na pitanje misli li da je u necijoj nemilosti zbog svojedobne organizacije koncerta pjevaca Marka Perkovica Thompsona, o cemu se piše po internetskim portalima, Buic rezolutno kaže da ne vidi razlog u tome jer ima dobru suradnju s gradskim vlastima.

- Kada sam je uzeo u najam ona nije nikoga interesirala. Tijekom vremena sam dokazao da se u njoj osim bocanja mogu organizirati razni društveni dogadaji pa sam tako doveo Olivera Dragojevica, Tonija Cetinskog, Nedu Ukraden, Jasmina Stavrosa, itd., organizirao revijalne i natjecateljske turnire u malom nogometu, boks meceve, badminton susrete, humanitarne koncerte, doceke Nove godine, plesne zabave, a sve s namjerom da se gradanima Pazina i šire okolice pruži dodatni sadržaj, zakljucuje Buic. (Piše Andelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter