Umag: Vlasnici bespravnih terasa dužni milijun kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugostitelji s južne šetnice u Umagu, tzv. Azurne obale, ne samo da grade bez dozvola na pomorskom dobru i stjecu dobit na površini za koju ne placaju ni lipe, vec Gradu duguju i više od 1,1 milijun kuna na ime raznih obaveza, doznajemo iz umaške gradske uprave.

No, ta su dugovanja tek kap u moru svega negativnog što se dogodilo zbog desetljeca nerješavanja problema bespravne gradnje na Šetnici sv. Pelegrina. Posljednja epizoda, ali sudeci po dosadašnjim iskustvima ne i zadnja, tice se dopisa koji je gradevinska inspekcija uputila Gradu Umagu 26. sijecnja, a u kojem se traži ocitovanje gradske uprave o bespravnoj gradnji na umaškoj šetnici. Takav dopis, medutim, Grad - prema tvrdnjama gradonacelnika Vilija Bassanesea - još uvijek nije dobio.

Bez naknade do zarade


U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva isticu da je motiv slanja dopisa - nakon što se vec gotovo 20 godina tolerira bahatost umaških ugostitelja koji na južnoj šetnici nasipavaju pomorsko dobro i na njemu bez dozvola grade terase za svoje ugostiteljske objekte - izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine za objekte za koje postoji rješenje gradevinske inspekcije o njihovom uklanjanju. Ta je odobrenja, tvrde u ministarstvu, izdao gradski Upravni odjel za prostorno uredenje i komunalne djelatnosti.

Buduci da takav odjel u Gradu danas ne postoji, pretpostavka je da je odobrenja eventualno mogla izdati neka bivša gradska uprava. No, pitanje je zašto onda ministarstvo, odnosno gradevinska inspekcija, nije reagiralo ranije i tražilo ocitovanje od Grada u trenutku kad su, ako su uopce, ona izdana. Bassanese s druge strane kaže da, prema njegovim saznanjima, takva odobrenja nisu izdana, a siguran je da to nije ucinio ni jedan gradski odjel otkad je preuzeo gradonacelnicku funkciju.

Ovo prebacivanje odgovornosti ministarstva na Grad, medutim, pokazuje da ne postoji želja i/ili volja za rješavanje doista (pra)starog problema bespravne gradnje u umaškoj starogradskoj jezgri. Ta neodlucnost nadležnih akumulirala je godinama još veci problem: bespravni graditelji su ohrabreni takvim nedjelovanjem institucija izgradili još nelegalnih terasa, za koje ne placaju nikakvu naknadu, što je i logicno s obzirom na to da su ilegalne.

No, kako je moguce da druge inspekcijske službe zatvaraju oci pred cinjenicom da ugostitelji obavljaju djelatnost na bespravnim terasama? Na to bi pitanje Ministarstvo graditeljstva prije trebalo potražiti odgovor u nekim drugim ministarstvima i inspekcijskim službama, no što od Grada Umaga, dopisom koji nikako da stigne na željenu adresu, traži ocitovanje.

Bespravna gradnja kao pojava


Zašto gradevinska inspekcija nije ranije tražila ocitovanje od Grada ako je smatrala da bi joj to pomoglo pri odlucivanju hoce li napokon uspostaviti red na južnoj umaškoj šetnici? Nije li ministarstvo odgovorno za širenje bespravne gradnje na tom podrucju buduci da godinama nije reagiralo na bahatost tamošnjih ugostitelja? Zašto se pokušava prebaciti odgovornost na Grad koji je odavno tražio rušenje objekata na šetnici?

Hoce li ministarstvo poduzeti ikakve radnje ne bi li zaštitilo pomorsko dobro od bespravnih graditelja na tom podrucju (što konkretno)? Kada je izdano prvo rješenje o rušenju na južnoj šetnici? Zašto do danas nije izvršeno? Ministarstvo je još koncem 2006. najavilo da ce se na temelju geodetske snimke utvrditi tocne cestice na tom podrucju, tko su investitori, te druge relevantne cinjenice. Je li to ucinjeno?

Sve su to pitanja koja smo uputili resornom ministarstvu, a na koja smo dobili sljedeci odgovor: "Žao nam je što ste našu informaciju shvatili kao pranje ruku ili prebacivanje krivnje. Željeli smo dati sve cinjenice vezane za navedenu bespravnu gradnju i pritom nikoga ne osuditi niti inkriminirati. Gradevinska inspekcija nadležna je za rješavanje problema bespravne gradnje, ali ona taj problem ne može uspješno riješiti bez suradnje i pomoci svih ostalih segmenata društva.

Zakonom je cak propisano da bi gradovi i opcine u svom proracunu trebali osigurati sredstva za uklanjanje bespravno sagradenih objekata te stoga jedan upit gradevinske inspekcije kojim se traži jasno ocitovanje Grada o problematici bespravne gradnje na južnoj šetnici u Umagu - a posebno s obzirom na to da je Upravni odjel za prostorno uredenje i komunalne djelatnosti Grada Umaga izdao odobrenje za zauzimanje javne površine na predmetnoj lokaciji za objekte za koje postoji rješenje o uklanjanju gradevinske inspekcije - nije prebacivanje odgovornosti nego poziv na suradnju. Bespravne objekte uklanjala je i uklanjat ce i dalje gradevinska inspekcija, što ne znaci da je ta pojava jedino i iskljucivo njen problem".

Povijesna jezgra zakonom zašticena


Gradonacelnik Bassanese pojašnjava da je trenutno u fazi donošenja prostornoplanskih dokumenata koji ce se pozabaviti i podrucjem šetnice.

- Radi se o zakonom zašticenoj povijesnoj jezgri zbog cega se ništa ne bi smjelo dogadati bez prethodne suglasnosti Ministarstva kulture i svih ostalih nadležnih institucija. Radi se o obalnoj crti koja je pomorsko dobro, dakle pod iskljucivom ingerencijom države. Grad ce u postupku izmjene provedbenog urbanistickog plana "Povijesna jezgra" pokušati pronaci soluciju kojom ce se riješiti infrastruktura, prije svega šetnica, kanalizacija, oborinski sustav, javna rasvjeta, struja, voda i prirodno je da ce to zahtijevati proširenje šetnice, no trenutno ne postoji nikakav projektni plan za to.

Cilj plana je da predvidi primjereno ureden lungomare i stari grad pa tako i legalne ugostiteljske objekte i legalne terase, jer postojeca situacija nije rješenje. No prije bilo kakvog planskog rješenja iskljucivo je na državnim institucijama da riješe problem, a ne da se to prebacuje na Grad, istice Bassanese.


Podijeli: Facebook Twiter