Župan obecao pomoc Pazinštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic sa suradnicima Valeriom Drandicem, Miodragom Cerinom, Elvisom Damijanicem, Milanom Antolovicem i Orianom Otocanom posjetio je u cetvrtak Pazinštinu gdje je s lokalnim politicarima i poduzetnicima razgovarao o županijskim potporama lokalnim razvojnim i gospodarskim projektima.

U Pazinu je gradonacelnik Renato Krulcic župana upoznao s najvažnijim gradskim razvojnim i graditeljskim projektima, a kod svakog ponaosob definirana je daljnja suradnja Grada Pazina i Istarske županije za njihovu realizaciju.

Tako je primjerice za adaptaciju buduceg sjedišta Skupštine Istarske županije Pazin vodio, a Županija financirala izradu projektne dokumentacije, Grad Pazin je otkupio dvije garaže cije parcele ulaze u projekt, a slijedi izdavanje gradevinske dozvole, ali i dogovor o modelu financiranja ovog posla vrijednog 12 milijuna kuna.

Buduci pazinski dom umirovljenika Županija ce uvrstiti u svoj program izgradnje tri takve ustanove u Istri (Pazin, Labin i Pula), objekt je vrijedan 40 milijuna kuna, a Pazin je osigurao zemljište, projekte i pristupnu cestu.

Zajednicki model financiranja dogovorit ce se i za dogradnju Gimnazije Jurja Dobrile i izgradnju sportske dvorane, poduzece MIH ukljucit ce se u obnovu i ponovno pokretanje vinarskog podruma u Pazinu. Pricalo se i o novoj zgradi za službe državne uprave, autobusnom kolodvoru, veleucilištu, vojnom poligonu kod Lindara, poslovnim zonama, azilu za životinje…

Župan se sastao i s predstavnicima petnaestak pazinskih tvrtki, sa zadovoljstvom primivši na znanje da se unatoc recesiji na Pazinštini ne razmišlja o zatvaranju tvrtki, vec se traže nova inozemna tržišta. Najavio je podršku Županije klasterskom organiziranju gospodarstvenika i brendiranju Pazina kao središta proizvodnje kvalitetnih mesnih proizvoda.

U Cerovlju se Jakovcic sastao s nacelnicima sedam opcina Pazinštine. Županijsku pomoc siromašnijim opcinama središnje Istre, kako je u ime nacelnika ovo podrucje okarakterizirao cerovljanski nacelnik Emil Daus, Jakovcic je najavio u podrucju opremanja poslovnih zona, osim onih koje su planirane vecinom na privatnom zemljištu, u stvaranju konkurentnosti i atraktivnosti mjesta poput Motovuna, Gracišca, Draguca ili Grimalde te okupljanju proizvodaca pršuta, meda, voca i povrca u poljoprivredno-prehrambeni klaster.

Županiju zanimaju i projekti poput sportskog aerodroma u Cerovlju te zone sporta i rekreacije, a može se pomoci i oko škola i sportskih dvorana, a najviše nudi pomoc u pripremi dokumentacije za kandidiranje lokalnih projekata za evropske fondove.


Podijeli: Facebook Twiter