Vlasniku pasa prekršajna prijava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Psi Roberta Kmeta vezani su na prekratkim lancima, zbog njihovog zanemarivanja i držanja u kavezima u baraci vlasnik ce biti prijavljen Prekršajnom sudu, a do daljnjega mu je izdana i zabrana uzgoja pasa namijenjenih prodaji. Ukratko su to zakljucci više državne veterinarske inspektorice Lovorke Tomicic koja je u petak ponovno obavila nadzor u Vodnjanu. Nakon dvije službene kontrole obavljene lani u srpnju ista je inspektorica pak napisala, podsjetimo, da su zateceni uvjeti u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

Od ukupno 31 lovackog psa, koje Kmet drži ispred kuce i na dvjestotinjak metara udaljenoj parceli, samo tri psa, smještena u tri ogradena boksa pored kuce, imaju prihvatljive uvjete smještaja, ustanovila je Tomicic. Svi ostali psi uz kucu i na parceli imaju kucice i vezani su na lancima dužine od 1,5 do dva metra. No, iako su, navela je, zašticeni od vremenskih neprilika, imaju hranu, vodu, veterinarsku skrb te su cijepljeni, uvjeti su neprimjereni za takve vrste i pasmine životinja jer je lanac prekratak i ograniceno im je kretanje, odredeno Zakonom o zaštiti životinja.



Predvidena kazna do 15 tisuca kuna
Takvi su uvjeti, istice Tomicic, procijenjeni neadekvatnima, jer su to radni psi pa nije dobro da su uopce vezani, vec bi trebali biti u boksu, nevezani. Stoga ce se upravnim rješenjem, koje je Kmetu poslano jucer, odrediti rok od 20 dana u kojem svi psi koji su sada vezani moraju dobiti uredeni boks kao adekvatan prostor za smještaj. Kmet je rekao da ce tako postupiti i time bi uvjeti bili znacajno poboljšani.

Takoder, ustanovljeno je da je fotografija koja je nedavno objavljena u našem listu vjerodostojna. Iako ih inspektorica nije zatekla, nekoliko pasa zaista je bilo u kavezima površine tek nešto vece od jednog prostornog metra, postavljenima na dvije etaže, pa je vlasnik dobio nalog inspekcije da ih odmah ukloni. Kmet je potvrdio da su u kavezima bili njegovi psi koje je, kako kaže, tamo ostavljao samo preko noci, zbog lajanja terijera.

Buduci da su zbog ogranicenog kretanja i takvih uvjeta smještaja životinje bile zanemarivane, protiv Kmeta ce biti podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti životinja. Za takve je prekršaje predvidena kazna od pet do 15 tisuca kuna.



Takoder, dodala je Tomicic, Kmetovi psi idu na natjecanja, u lov i na treninge, a on sam registriran je pri Hrvatskom kinološkom savezu kao uzgajivac, no svaki uzgoj po zakonu mora biti registriran i kod nadležnog ministarstva. U kolovozu je podnio zahtjev za registraciju, no nije predao svu dokumentaciju pa je proces obustavljen, a on više ne planira uzgoj za prodaju. No, izdat ce mu se zabrana uzgoja pasa namijenjenih prodaji dok ne ishoduje rješenje nadležnog tijela.

- Slucajeve poput ovog treba isticati i senzibilizirati javnost jer se inace vlasnici ponašaju prema životinjama kao da su stvari, zakljucila je Tomicic.

Kinološki savez ceka Kmetovo ocitovanje

Na lajanje pasa i katastrofalne uvjete u kojima ih je Kmet držao požalio nam se i njegov susjed, koji je rekao da takvo stanje traje vec godinama. Zbog toga se žalio i Gradu Vodnjanu, gdje su nam rekli da ce nam poslati pisano ocitovanje o ovom slucaju.



Dokaz da je Kmet lažno uljepšavao situaciju jest i cinjenica da je jedna kujica, koju je nakon našeg pisanja o katastrofalnim uvjetima premjestio iz barake, u cetvrtak pronadena obješena na lancu preko svoje kucice. Buduci da je Kmet clan Hrvatskog kinološkog saveza te je imao registrirana legla istarskog oštrodlakog gonica, s kojima je sudjelovao i na izložbama, komentar smo zatražili i od njih. Tajnik tog saveza Bojan Matakovic rekao nam je da su, nakon što su iz našeg lista dobili informaciju o katastrofalnim uvjetima uzgoja pasa, od Kmeta zatražili pisano ocitovanje.

- Mi nismo ni policija ni veterinarska inspekcija nego samo udruga gradana i ne možemo ulaziti u kuce i obavljati kontrole. Kmetu smo u preporucenom pismu poslali zahtjev za ocitovanjem, na koji on može odgovoriti ako želi, a Kinološka udruga Pula, ciji je Kmet clan, mora nam se ocitovati jer je dio našeg saveza, kaže Matakovic.

Posljedice za ovakvo držanje pasa, dodaje, mogu biti razlicite, od zaštitnih mjera do iskljucenja iz clanstva, a clan se u slucaju prijestupa može i sam ispisati, buduci da je clanstvo u udruzi dobrovoljno. Protiv Kmeta savez nije nikad dobio nikakvu prijavu, naveo je Matakovic, a o svemu ce moci više reci kada dobije pisano ocitovanje.


Podijeli: Facebook Twiter