Psi se ne drže u kavezima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prica o nesretnim psima koje u katastrofalnim uvjetima u Vodnjanu drži Robert Kmet, uz zgražanje naših citatelja, izazvala je i medunarodnu pozornost. Tako su udrugu za zaštitu životinja Ruka šapi i nas kontaktirale dvije njemacke udruge koje se bave zaštitom životinja, Tierschutzprojekt - Kroatien i Urlaubspfoten.

S obje njemacke udruge, kako nam kaže predsjednica udruge Ruka šapi Svjetlana Prodanovic, vec dugo suraduju i one su vec sudjelovale u mnogim akcijama spašavanja životinja u Hrvatskoj. Tierschutzprojekt se bavi zaštitom životinja u državama izvan Europske unije i suraduje s hrvatskim institucijama. O slucajevima poput ovog redovito obavještava nadležnu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koje je zaduženo i za veterinarstvo.

Udruga Urlaubspfoten ima i projekt udomljavanja na daljinu kojim mjesecnim iznosima od po 15 i sedam eura financira hranu za napuštene pse ili macke.

- Njemacke udruge žele se ukljuciti u pracenje ovog slucaja i vec su nam dosad mnogo pomogle u radu. Predstavnici Tierschutzprojekta posebno su orijentirani na Hrvatsku, obilaze šinteraje i skloništa za pse i obavještavaju nas i veterinarsku inspekciju o svojim zapažanjima, kaže Prodanovic.

Psima koji žive u kavezima zgrožen je i Marko Šteko, veterinar i volonter u skloništu Veterinarske stanice Pula na Kaštijunu, koji ima dvadesetogodišnje iskustvo skrbi o životinjama.

- Ne znam kako je veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic mogla napisati da je sve u redu, uvjeti u kojima ti psi žive su tragicni i svakom tko voli životinje je to jasno. Kao i mnogi drugi veterinari, osudujem svakoga tko drži pse na taj nacin, to je patnja i to se ne smije dozvoljavati. Od takvih vlasnika se psi oduzimaju i sklanjaju negdje dok ne ispuni uvjete za njihovo držanje. Poznato je kakvi uvjeti moraju biti i da se ni po Zakonu ni bilo kojim drugim propisima psi ne smiju držati u kavezima u kojima se ne mogu ni pomaknuti, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter