Živa bica u baraci bez prozora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Psi koje u Vodnjanu drži Robert Kmet žive u uvjetima zaista nedostojnim živih bica. U maloj baraci bez prozora smještena su, jedni iznad drugih, cetiri psa u zardalim kavezima u kojima se ne mogu ni okrenuti, a pored nekolicine nismo vidjeli ni zdjelicu s vodom pa možda nemaju ni dovoljno hrane i vode. Pitanje je i obilazi li ih netko ili su cijeli dan sami u mrklom mraku i na sijenu koje zaudara na vlagu.

Psi ovog vlasnika, ali i druge životinje poput golubova i kokoši, osim u baraci, nalaze se i u kucicama na dva zemljišta uz prometnicu na potezu od Vodnjana prema Barbanu i jasno su vidljivi s glavne ceste. Gradani koji svakodnevno slušaju lajanje brojnih pasa u kavezima ili zavezanih na kratkim lancima, u više navrata su obavještavali nadležne institucije. No, uvjeti u kojima se drže psi nisu se poboljšali, što zorno pokazuju i fotografije koje smo snimili krajem proteklog tjedna.



Vlasnik pasa Robert Kmet pak tvrdi da ih ima samo dvadesetak i da se adekvatno za njih brine.

- Stignem hraniti sve pse, imam ih dvadesetak, a svaki pas ima svoju kucicu, na lancu su, uhranjeni, cipirani i cijepljeni. Psi moraju lajati, kako reci psu da ne laje, kaže Kmet koji tvrdi da u spornoj baraci više nema nijednog psa.

- Tamo su bili prije, sad više nisu. Imam lovacke pse, a u baraci sam prije držao samo dva psa koji su jako lajali. Stignem se brinuti za sve njih, a dolazi i veterinar i sve je u redu. Psi su lijepi, debeli su, nisu mršavi, a ima okolo još pasa koji isto laju kao i moji, navodi on.

Nakon jedne privatne prijave podnesene lani u lipnju, pse Roberta Kmeta obišla je viša državna veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic te je donijela rješenje da "temeljem obavljenih službenih kontrola u dvorištu posjednika životinja i utvrdenog cinjenicnog stanja, u odnosu na uvjete i nacin držanja životinja, nisu uocena postupanja koja bi bila protivna odredbama Zakona o zaštiti životinja."



No, o tom nam nalazu i uvjetima u kojima je tada zatekla životinje, Tomicic nije željela govoriti jer se, navodi, radi o tajnim podacima dostupnima samo strankama u postupku. No, opcenito, ako inspektor utvrdi postupanje protiv Zakona o zaštiti životinja, može naložiti vlasniku da ukloni nedostatke te mu odrediti rok u kojem ih mora otkloniti. Vlasnik pasa pak, ako nije zadovoljan, ima pravo podnijeti prigovor i podnositi nove dokaze, istice Tomicic.

- Nakon što netko prijavi vlasnika psa, radi se nadzor i utvrduju svi elementi, a vlasnik ima pravo na uvid u svu dokumentaciju, saznati tko ga je prijavio, na podnošenje novih dokaza i prigovora, navodi ona. Dakle, po svemu sudeci, prava po zakonu ima vlasnik, a te pse koji žive u nemogucim uvjetima nema tko zaštititi.

Zakon je poprilicno opcenit pa odreduje da životinje, kaže Tomicic, moraju biti zašticene od vremenskih neprilika, imati hranu i vodu i biti redovito cijepljene.

- Nigdje u Zakonu nije propisano kako životinjska nastamba mora izgledati. Nije opisano ni koliko dug može biti povodac na kojem je životinja zavezana, može li se uopce kretati. To mogu svojim odlukama odrediti jedinice lokalne samouprave i nitko im to ne brani, ali to cesto nije definirano. Mi kad nešto odradimo moramo se voditi Zakonom. Ako se pas može skloniti u kucicu koja ne prokišnjava, može biti zadovoljena zakonska forma jer ako donesemo drugacije rješenje, vlasnik se može žaliti, istice Tomicic.



Pojedini gradovi i opcine, dodaje Tomicic, donijeli su kvalitetne odluke o nacinu držanja životinja pa su propisale cak i dužinu lanca na koje mogu biti zavezani psi. Navela je da veterinarski inspektor može otici u obilazak životinja i bez najave, a o daljnjim ce nas postupcima i mjerama koje su poduzeli u ovom konkretnom slucaju, obavijestiti naknadno.

Nešto konkretno nije ucinio ni Grad Vodnjan jer, kako kaže predstojnik Ureda gradonacelnika Vodnjana Filip Macan, gradska komunalna služba koja je lani obišla podrucje, nema ovlasti nad psima jer su na privatnom posjedu. Grad nema posebnu odluku koja definira držanje životinja, a buduci da se psi Roberta Kmeta ne nalaze u starogradskoj jezgri, njihovo držanje nije obuhvaceno Odlukom o komunalnom redu.

- Možemo reagirati samo ako se psi nalaze na javnoj površini ili na temelju prijave vlasnika susjednih parcela, kaže Macan.

O ovom smo slucaju obavijestili i Udrugu za zaštitu životinja Ruka šapi te su i oni poslali prijavu veterinarskoj inspekciji. Nadajmo se da ce netko od nadležnih poduzeti nešto konkretno jer ovi psi zaslužuju život u primjerenim uvjetima.


Podijeli: Facebook Twiter