Pula: Zeleno svjetlo džamiji i minaretu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu planirane gradnje Islamskog kulturnog centra u Puli Islamska zajednica u Hrvatskoj u ime Medžlisa Islamske zajednice Pula predala je pocetkom srpnja 2009. zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju, odnosno dogradnju i promjenu gradevine u Zagrebackoj ulici u vjerski objekt Islamske zajednice Pula i gradnju tornja.

Gradevina se, što se visine tice, ne bi mijenjala, dok bi se neznatno dogradila s dvorišne strane. Unutar dvorišta, neposredno uz zgradu, izgradio bi se minaret maksimalne visine 17,5 metara, što ce u odnosu na sadašnju visinu gradevine biti dva i pol metra više.

Na jednu lokacijsku dozvolu uložena žalba

Za idejni projekt vjerskog objekta i minareta pribavljeno je pozitivno mišljenje Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti i Odsjeka za graditeljsko naslijede. Proveden je i ocevid na terenu te su pozvani vlasnici susjednih nekretnina na uvid u idejni projekt radi izjašnjavanja.

S obzirom na to da, kako kažu u Gradu Puli, nije bilo žalbi, oni su izdali lokacijsku dozvolu u lipnju prošle godine, a pravomocna je postala 17. rujna.

Islamska je zajednica u listopadu 2009. podnijela i zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju stambeno-poslovne zgrade koja bi bila vezana uz vjerski objekt s jedne strane i postojecu stambenu gradevinu s druge.

Ona bi bila u funkciji vjerskog objekta te bi se u prizemlju nalazio restoran, na katu dva stana za potrebe imama i u potkrovlju apartman za goste. Tijekom oba postupka pribavljeni su svi posebni uvjeti gradenja od nadležnih tijela, za stambeno-poslovnu zgradu Odsjek za graditeljsko naslijede dao je pozitivno mišljenje na idejni projekt, a proveden je i ocevid na terenu te pozvani vlasnici susjednih nekretnina na uvid u idejni projekt radi izjašnjenja.

Iako je Grad 25. studenog izdao lokacijsku dozvolu, žalio se jedan susjed kao stranka u postupku. Taj ce spis, kažu u Gradu, tijekom ovog tjedna biti otpremljen nadležnom ministarstvu na drugostupanjski postupak.

Dogradnjom se uvode i novi sadržaji

Zgrada je izgradena po projektu iz 1895. i prvobitna joj je namjena bila stambena. Tu su bila dva stana, ali je tijekom godina dogradivana, a vlasništvo se mijenjalo sve do 1984. kada je prostor u prizemlju kupio Medžlis Islamske zajednice Pula za vjerske potrebe.

Deset godina kasnije dolaze u posjed cijele zgrade i otad funkcionira kao vjerska gradevina iako nije i formalno promijenjena namjena iz stambene u vjersku. Ovim projektom cijeli ce kompleks biti prenamijenjen u gradevinu vjerske i stambeno-poslovne namjene u skladu s PUP-om Stari grad.

Trenutno se u gradevini nalaze molitveni prostor, društvene prostorije, ucionice, administrativni prostori i dvije stambene jedinice za imame. Dogradnjom bi u podrumu bili smješteni edukativni sadržaji, i to dvije ucionice za 18 i 24 ucenika, citaonica i informaticka ucionica za 28 korisnika te sanitarije i spremište.

U prizemlju bi bili smješteni društveni sadržaj, cajna kuhinja i dnevni boravak te konferencijska dvorana za 36 osoba, djecja igraonica, sanitarije i poslovni prostor za aktivnosti sukladne islamskoj vjeri. Na katu bi bili vjerski i administrativni sadržaji. Prostori bi bili prilagodeni osobama s invaliditetom.

Zadovoljile bi se potrebe muslimana u iducih 50 g.

- O gradnji Islamskog kulturnog centra u Puli pocelo se razgovarati još 2007. jer nam je prostor postao premali pa su se molitve morale organizirati na otvorenom. Odlucili smo se na proširenje, a dodali smo i nove sadržaje poput ucionica, kongresne sale, igraonice, prostora za mlade, teretane, restorana za halal hranu…

Dobili bismo objekt koji bi zadovoljio potrebe muslimanske zajednice u iducih 50 godina. Prema našoj evidenciji, imamo 530 muslimanskih obitelji koje nam placaju redovno clanarinu i još toliko koji su neredoviti. Medutim, sada cekamo popis stanovništva.

Prema onom iz 2001., bilo je 3.200 muslimana, odnosno zajedno s muslimanima koji žive na podrucju Medulina, Vodnjana i Rovinja, a koji nama takoder gravitiraju, imamo ih oko pet tisuca. Vjerujem da ce ovaj popis stanovnika pokazati da ih je puno više, kaže Esad Jukan, glavni imam Istarske županije.

Istice da mu je poznato da se jedan susjed žalio na lokacijsku dozvolu, i to jer ne želi da mu se nova stambeno-poslovna gradevina naslanja na njegovu za koju su mu, kaže imam, nedavno i sami potpisali suglasnost za nadogradnju. Medutim, upravo je takvo rješenje ucrtano u PUP Stari grad iako bi i oni, kaže imam, više voljeli da su mogli u dvorištu izgraditi zasebni objekt.

Bruto površina Islamskog kulturnog centra bit ce 2.330 kvadrata u potpunosti natkrivenog prostora, a uklapat ce se u postojeci kontekst, ostavljajuci dojam gradske kuce.

- Džamija u islamu predstavlja najjasnije ogledalo ukupnih promjena kroz koje prolazi islamski život na jednom tlu. Stoga je Islamski centar u Puli oblikovan s autohtonim mediteranskim graditeljskim i kulturnim nasljedem korisnika centra kao gradana povijesno integriranih u Republiku Hrvatsku.

Iako smo željeli kamen-temeljac postaviti 1. kolovoza ove godine, vjerujem da ce ova žalba sada odužiti cijelu proceduru, pa tako i pocetak gradnje. Sama gradnja trebala bi trajati oko dvije godine, pojašnjava imam.

Na upit koliko ce koštati gradnja, odgovara da troškovnici još nisu napravljeni, ali preliminarna racunica pokazuje da bi cijela investicija iznosila oko dva milijuna eura. Zahvalan je, kaže, na pomoci koju su im Istarska županija i Grad Pula pružili u izradi projektne dokumentacije jer je upravo obimna dokumentacija veliki dio posla.

Ono što ce im nedostajati da zatvore financijsku konstrukciju najvjerojatnije ce prikupiti donacijama, a vec su i bili na razgovorima s potencijalnim donatorima. Dio novca prikupit ce od clanova Istarske zajednice Pula, ukljucili su se i svi muslimani u Hrvatskoj, a pogotovo u Istarskoj županiji koji su vec poceli putem tekucih racuna donirati novac za novi Islamski centar.(Sandra ZRINIC TERLEVIC)

I Gadafi spreman pomoci

Pozivu za doniranje novca za gradnju centra odazvao se i libijski predsjednik Muamar Gadafi. Naime, predstavnici Islamske zajednice iz Pule predvodeni imamom Esadom Jukanom boravili su u lipnju prošle godine u Libiji kod Gadafija i poklonili mu brošuru o gradnji pulskog Islamskog kulturnog centra.

S obzirom na to da je i sam izjavio da ce svake godine na Balkanu financirati gradnju jedne gradevine za potrebe muslimana, nadaju se da ce u jednoj od iducih godina to biti upravo pulski centar.

- Lani je primjerice s 5,5 milijuna eura financirao izgradnju rezidencije u Sarajevu, donirao je i novac za zagrebacku džamiju, a s obzirom na to da nosi lijepa iskustva s Brijuna, bio je oduševljen našom idejom o gradnji Islamskog kulturnog centra, pa ocekujemo da ce doista biti naš donator, istaknuo je imam Jukan.

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter