Bitni elementi prije odluke o Delfinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inicijativa gradana za obustavu postupka izrade Urbanistickog plana uredenja "Lucica Delfin" poslala je u srijedu na adresu Grada Pule predsjedniku Gradskog vijeca Denisu Martincicu otvoreno pismo.

U tom, kako u pismu stoji, "prijedlogu za predstavljanje dalekosežnih negativnih razvojnih implikacija predloženog modela razvoja grada clanovima i clanicama Gradskog vijeca", od predsjednika Vijeca traže da im se, prije glasovanja o tom planu, dopusti da pred gradskim vijecnicima izlože neke od bitnih elemenata koji su, po njihovom mišljenju, potrebni za odlucivanje, a koji su u potpunosti izostavljeni u prezentaciji plana.

"Umjesto dalekosežnih negativnih razvojnih implikacija predloženog modela razvoja grada predložit cemo vam alternativni model održivog razvoja koji bi i Gradu i gradanima donio korist", isticu u otvorenom pismu.

Kako navode nadalje, Zakonom o prostornom uredenju i gradnji utvrdeno je da o prostornim planovima odlucuju predstavnicka tijela gradova i opcina. Buduci da zakon nije utvrdio obavezu utvrdivanja javnog interesa putem obaveze predstavljanja npr. ekonomskih parametara odabranih varijanti nekog plana, konacna odluka donosi se bez elemenata potrebnih za odlucivanje, uglavnom se svodeci na stranacku stegu prilikom glasanja.

"Struka koja proizvodi planove obilježena je klijentelizmom i podilaženjem, a nadležno ministarstvo samo provjerava poštuju li se zakonske odredbe, ne ulazeci u strucnu problematiku. Naposljetku se dogada da interes investitora za neko atraktivno priobalno podrucje obicno ostaje jedini razlog donošenja nekog prostornog plana. Osim kratkorocnog interesa punjenja proracuna s dugorocnim negativnim rezultatom", piše u pismu.

"Kada je o našoj zajednici rijec, ne možemo se pohvaliti mogucnošcu participativnog gradanskog djelovanja. Demokratski deficit nije u nedostatku procedure, vec u izigravanju njenog smisla. Zbog nedostatka politicke volje da se osigura transparentno odlucivanje o prostornim problematikama u javnom interesu, kada žele reducirati ili ukinuti štetne aspekte prostornih planova koji se donose u njihovo ime, gradani u Puli osudeni su iskljucivo na prosvjedno djelovanje.

Vrlo cesto se planovi donose unatoc masovnom protivljenju gradana, a usvajaju podilazeci pojedinacnim poslovnim interesima. U tome vidimo dio razloga zbog kojih se Pula ne razvija kao neki drugi gradovi. Slucaj je to i s UPU-om 'Lucica Delfin'.

Konacni prijedlog tog plana o kojem cete uskoro odlucivati školski je primjer klijentelistickog prostornog planiranja i devastacije najvrednijih gradskih prostornih resursa", kažu na kraju svog otvorenog pisma apelirajuci da budu saslušani jer, isticu, na to sve obavezuje veliki broj potpisa gradana na zahtjev za izmjenom tog plana.

"Još uvijek nije kasno da se odabere pravi put. S obzirom na to da je u našem interesu iskljucivo boljitak ovog grada, nadamo se da cete prihvatiti naš prijedlog i dopustiti nam da pred Gradskim vijecem iznesemo argumente nužne za proces odlucivanja", piše u pismu koje su za Inicijativu potpisali Alfio Haric, Davor Brenko, Dušica Radojcic, Sanda Letonja, Slavica Rudan i Vlado Šegon.


Podijeli: Facebook Twiter