U Istru dovodim Las Vegas brend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Savicic, vlasnik ciparske tvrtke Ocellus, cija se podružnica nalazi u Umagu, istarskim je medijima za oko zapeo prije godinu dana, kada je njegova firma potpisala povjerljiv ugovor s Opcinom Barban o pronalaženju inozemnog investitora za projekte na zemljištu iznad uvale Blaz. Odmah se postavilo pitanje zbog cega je baš Savicic, državljanin SAD-a i BiH s adresom u Las Vegasu i trajnim boravištem u Bujama, dobio ekskluzivno pravo za Opcinu ugovarati vrijedne poslove. Premda nerado pristaje na istupe u medijima zbog, kako kaže, lažnih optužbi da se bavi fantomskim projektima, Savicic je za naš list pristao govoriti o svojim planovima i poslovima u Istri.

Zašto je ugovor s Opcinom Barban strogo povjerljiv? Radi se o projektu koji bi se trebao realizirati na površini od cetiri hektara na zemljištu u državnom vlasništvu.


- Svugdje u svijetu se prilikom ugovaranja važnih projekata sklapa takozvani ugovor o nezaobilaženju i cuvanju poslovnih informacija, a takav smo ugovor sklopili i s Barbanom... Ne mogu poceti razgovarati s ozbiljnim tvrtkama ili partnerima o nekom poslu i dovesti posao napola da bi mi onda nacelnik ili župan kazali da su se predomislili ili da dogovoreni posao više ne vrijedi. S ugovorom su detaljno upoznati i vijecnici Barbana, a amenovalo ga je i Vijece.

Koja je Vaša obveza prema ugovoru, kakve projekte planirate u Istri?


- Iako lokacije još nisu definirane, želja mi je na podrucju uvale Blaz sagraditi klinicko-bolnicki centar. Intenzivno radim na dovodenju brenda Las Vegas u Istru, a radi se o investiciji vrijednoj milijardu i pol dolara. Snimam nekoliko lokacija, a medu njima najinteresantnije su svakako uvala Blaz, podrucje bivše cementare u Umagu, zemljište u Barbarigi pored lokacije koju je nedavno kupio Danko Koncar. Sve u svemu, zasad je atraktivno cetiri do pet lokacija. O ovoj sam ideji razgovarao i sa županom Ivanom Jakovcicem, koji je to podržao. Las Vegas brend je ozbiljna investicija koja bi u ova teška vremena definitivno probudila i ojacala gospodarstvo, a ne treba zanemariti i otvaranje nekoliko tisuca radnih mjesta. Sigurno cemo to realizirati do trajanja ugovora, do kraja 2012. ili 2013. godine. Sad je kriza i sve velike investicije stoje.



Što tocno mislite pod brendom Las Vegas?


- Las Vegas nisu samo kockarnice jer to je ujedno najveci biznis centar na svijetu u kojem se 365 dana u godini održava drugaciji sajam. Las Vegas ima niže poreze od ostalih država u SAD-u i vrlo je interesantno što velike kompanije tamo imaju svoja sjedišta i upravo to sam planirao napraviti i u Istri. Dovesti velike europske kompanije da u Istri imaju predstavništva, a uspije li se dogovoriti niži porez, što je uobicajeno, svakako bi i to privuklo investitore.

Osim sajmova, što još vidite u sklopu buduceg "istarskog Las Vegasa"?

- U planu je izgradnja kongresnog centra koji može primiti i do 50 tisuca ljudi, zatim sportskih terena za nogometne i košarkaške ekipe, kao i otvorenih i natkrivenih bazena. U planu su i marina te gradnja velikog doka za kruzere koji stižu preko Mediterana, izgradnja aqua centra i zoološkog vrta. Las Vegas brend nije interesantan samo za Istru, vec i za cijelu Hrvatsku te širu regiju jer to je grad u malome. Kada autocesta do Istre bude gotova i kada Hrvatska ude u EU, automobilom ce za samo cetiri ili pet sati u Istru moci stici i do 200 milijuna ljudi godišnje. Kompleks bi se nalazio na površini od oko 50 hektara.

A što je s prostornim planovima? A što je s mišljenjem javnosti? Mnogi nece biti oduševljeni neonskim blještavilom Las Vegasa?


- Koliko mi je poznato, zasad bi mogla biti spremna lokacija na podrucju bivše cementare u Umagu. Cinjenica je da su americki investitori danas zbog aktualne situacije u Hrvatskoj malo suzdržani, ali to ce sigurno brzo krenuti. Suradujem i s ruskim partnerima i kompanijama koje su takoder zainteresirane za investiranje na istarskom podrucju. Neki dan sam ruske partnere vodio po Istri, a oni imaju i interes ulagati u energetski sustav Hrvatske. Rijec je o kompanijama OGK 3, Hidrostroj i Rushidro. O tome smo razgovarali i s ministrom gospodarstva ?urom Popijacem..., a sa svime je upoznat i predsjednik Republike Ivo Josipovic. Razgovarao sam i s Pliniom Cuccurinom i moguca je suradnja Adrisa i predstavnika tih ruskih kompanija.



Koliko ste dosad investirali u Istri i koliko planirate?


- Zasad sam investirao više od 10 milijuna kuna. Vlasnik sam maslinika na podrucju Umaga velicine tri tisuce kvadratnih metara, kupio sam i 2,5 hektara zemljišta u Manjadvorcima, kao i 11,5 hektara poljoprivrednog zemljišta u Markovcu izmedu Buja i Umaga. Za to su me zemljište bespotrebno prozivali, no ja sam se uredno javio na oglas i transparentno kupio zemljište po tržišnoj cijeni. Prozivalo me se da sam kupio zemlju, a da je pravo prvokupa trebalo ponuditi nekom drugom. Pa što ja znam za te peripetije - covjek je zemlju stavio u oglas, ja sam se javio i kupio. Kupio sam nedavno i ruševnu stanciju u Kontarinima za 422 tisuce kuna, a vlasnik sam i poslovne zgrade od 1.200 cetvornih metara u Umagu, što sam na dražbi kupio za 3,8 milijuna kuna. U Kontarinima planiram otvoriti konjicki klub, sagraditi zamak po uzoru na one u Francuskoj ili Engleskoj, izgraditi nekoliko vila i bazen.

Kakve su Vaše namjere i interesi?


- Imam ozbiljne namjere, investiram svoj novac te dovodim svoje partnere. U zadnje tri godine sam samo na pokazivanje Istre svojim partnerima potrošio više od 100 tisuca dolara. Što se tice projekata na državnom zemljištu u Barbanu, jasno je da se ništa nece raditi bez suglasnosti i odobrenja svih struktura vlasti - od lokalne do državne - a mišljenje o svemu, naravno, trebaju putem javne rasprave dati i gradani... Ne igram se s biznisom i svoj posao radim ozbiljno.

Tko je uopce Zoran Savicic?


- Ja sam covjek koji se bavi biznisom, prije svega konzaltingom za velike naftne tvrtke. Roden sam u Banjaluci, no živio sam na Cipru, u Bruxellesu, Las Vegasu. Svojevremeno sam od Europske zajednice medu 150 kandidata izabran za osobu koja je izradila program restrukturiranja BiH nakon rata. Za Istru me veže mladost jer sam još kao djecak dolazio u Pulu, Rovinj i Umag. Pocetkom 1990-ih otišao sam u inozemstvo. Stalno me se spominje kao nekakvog kontroverznog poduzetnika, što više ne mogu ignorirati jer jedino što želim je na pošten i transparentan nacin investirati svoj novac i omoguciti razvoj u Istri, u koju sam doslovce zaljubljen.


Podijeli: Facebook Twiter