Hidroavioni ce pristajati na rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno se župan Ivan Jakovcic pohvalio da je za 15 istarskih projekata odobreno cak 4,73 milijuna eura iz programa "IPA - Jadranska prekogranicna suradnja 2007.-2013.", medu kojima je za Pulu najzanimljiviji projekt uspostave veza hidroavionima i stvaranje mreže hidrobaza s partnerima, vrijedan 190 tisuca eura.

Kako smo saznali od Florijana Veneruzza, voditelja komercijalnih poslova Lucke uprave Pula, radi se o projektu "Adri - Seaplanes" u sklopu kojeg bi se unutar dvije godine hidroavionom s 19 putnickih mjesta trebale povezati luke Giulianova, Krf, Bar, Pula, Valona i Brindisi.

"Glavni cilj je stvoriti brzu meduobalnu vezu izmedu zemalja ukljucenih u projekt koje su, iako jako blizu u smislu udaljenosti, jako udaljene u smislu povezanosti. Takav sistem prijevoza u konacnici bi trebao smanjiti troškove transporta raznog tereta.



Pula ima potencijala biti turisticka luka, što zbog svojih optimalnih dimenzija, što zbog svog idealnog geografskog položaja. Grad je i sam vrijedna turisticka destinacija, a nebrojeno puno zanimljivosti je i u njegovoj neposrednoj blizini.

Takoder, hidroavioni se smatraju ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvom s obzirom na to da za takav tip prijevoza nije potrebno razvijati tzv. utjecajnu infrastrukturu, odnosno onu koja dramaticno utjece na okoliš ili je pretjerano invazivna, zagadenje je manje pa je prije svega to povoljan nacin transporta, da o brzini prijevoza i olakšavanju komunikacije medu udaljenim ili bližim mjestima ne govorimo, ustvrdio je Veneruzzo.

Prihvatni plato, odnosno finger - pristanišni mol, bit ce postavljen na neuredenom dijelu obale, sjeverno od Rijeckog gata, no nece biti potrebna velika infrastruktura jer ne trebaju ni piste ni velika pristaništa. (S. ZRINIC TERLEVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U SRIJEDU U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter