Poreština dobiva prvi hotel s pet zvjezdica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elitni hotel Zlatni prsten, s pet zvjezdica i 84 ležaja, trebao bi se uskoro poceti graditi u turistickom naselju Zelena laguna.

Rijec je o stranoj investiciji na oko 10 tisuca kvadrata zemljišta na teritoriju Funtane, tik uz granicu s Porecom, a bude li doista zadovoljio propise za dodjelu pet zvjezdica, bit ce prvi hotel takve kategorije na Poreštini.

U tijeku je postupak ishodenja dozvola, a investitor je tvrtka Prosum d.o.o., s registriranim sjedištem u Kukcima kraj Poreca.

Direktori te tvrtke su, po upisu u sudskom registru, Estonac Viktor Karatšun i Rus Bogdan Khraritonenko, a zanimljivo je da je najveci dio terena za buduci hotel, 7.914 cetvornih metara, tvrtka Prosum kupila od obitelji poznatog politicara i poduzetnika Nadana Vidoševica.

Idejni projekt za hotel i pratece sadržaje trenutno je u postupku ocjene pred županijskim povjerenstvom, koje prije izdavanja lokacijske dozvole mora dati mišljenje o arhitektonskoj uspješnosti.

Kako doznajemo od procelnice županijskog Odjela za prostorno uredenje i gradnju Grozdane Lovrecic, rijec je o uobicajenom i zakonom propisanom koraku, za slucajeve kada se gradnja planira u vecim prostornim cjelinama, i kada su u pitanju ugostiteljsko-turisticke gradevine.

Iako Funtana zasad ne raspolaže tocnim izracunom volumena buduceg hotela, ocekuje se da bi na ime komunalnog doprinosa mogla ubrati i više od milijun kuna.

U kontekstu izdavanja gradevinske dozvole vrijedi spomenuti i da za ovaj dio Zelene lagune ne postoji prostornoplanski dokument nižeg reda. Stari iz 1988. stavljen je van snage, a novi urbanisticki plan se tek izraduje, no u Funtani kažu da mogucnost izdavanja dozvole za novi hotel nije upitna.

Ona ce se, po rijecima privremenog šefa opcinske uprave Mladena Grgete i savjetnika za prostorno uredenje Željka Vadnjaka, moci izdati i na temelju prostornog plana Opcine, koji je parcele na kojima ce niknuti novi objekt izrijekom odredio za hotelsku izgradnju.

Gabariti objekta ograniceni su na podrum, prizemlje i maksimalno tri etaže. Prosum je u dogovoru s opcinskim vlastima vec poceo graditi pristupnu cestu, o vlastitom trošku i uz ranije ishodene dozvole.

Ove je radove izvela pulska Cesta, uz nadzor pazinskog Ucka konzaltinga, a u posljednje je vrijeme zamijeceno i cišcenje terena na dijelu brdašca kod dvorane Intersport, gdje ce se nalaziti glavni objekt s bazenom i nizom drugih sadržaja. (Pišu Martina DODIC i Goran PRODAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter