Picanci odustaju od veceg nameta Rockwoolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Picanski nacelnik Ivan Frankovic (IDS) predložio je na sjednici Opcinskog vijeca u utorak navecer da se ipak odustane od naplate komunalne naknade u tisucu posto vecem iznosu negoli dosad, kako su zastupnici - prvenstveno radi dodatnog pritiska na Tvornicu kamene vune Rockwool - jednoglasno odlucili na zasjedanju prije manje od mjesec dana.

Za prvog citanja proracuna za 2011., koji je predložen na temelju manjeg, još uvijek važeceg nameta, Frankovic je, naime, objasnio da je Rockwool vec pokrenuo upravni postupak tražeci ništavnost i dosadašnjeg rješenja za komunalnu naknadu smatrajuci da za njeno placanje nisu ispunjeni zakonski uvjeti.

Tvrtka zahtjev temelji na cinjenici da - službeno - nema pristupnu cestu do proizvodnog pogona. Naknadno smo doznali da je Rockwool pokrenuo postupak prije oko godinu i pol.

Nacelnik je naglasio da su se prije krojenja budžeta konzultirali u nadležnom županijskom uredu - koji vodi upravni postupak - te zakljucili da nema smisla ici u tako veliki rizik.

- Ukoliko izgubimo spor, morali bismo Rockwoolu vratiti daleko više novca od komunalne naknade. Moguce je da Opcinu dovedemo u daleko težu situaciju od aktualne, za nekoliko mjeseci i u bankrot. Strpimo se s podizanjem vrijednosti obracunskog boda dok se izgradi cesta, tj. kada budemo sigurni da to možemo i naplatiti, sugerirao je Frankovic.

-
Bili smo prelakomi, a upozoravao sam da pokušamo dobiti ono realno. Da smo bili skromniji, možda bismo dobili dvostruko vecu komunalnu naknadu. Rockwool po zakonu cak i nije dužan placati komunalnu naknadu s obzirom na to da tvornica još nema uporabnu dozvolu, nego privremenu, za probni rad, kazao je Branko Ružic (Nezavisna lista).

U diskusiji, pak, o tome treba li odluku s posljednje sjednice o tisucu posto uvecanoj komunalnoj naknadi poništiti, ili je pak dovoljno samo ne izdati rješenje po novom obracunskom bodu, nacelnik Frankovic rekao je da ce provjeriti propise te da ce se o svemu odlucivati na iducoj sjednici.

- Dosta mi je više tog provjeravanja. Ne možemo ispasti budale pred svima! Prošli je put prije odlucivanja receno da smo se konzultirali i da nema zapreka, da bismo sada išli ukidati odluku, zakljucio je Matej Selar (HDZ).

Na iducoj sjednici ocekuje se donošenje proracuna teškog 8,5 milijuna kuna - usvoje li ga vijecnici, to ce znaciti da, barem privremeno, odustaju od poskupljenja komunalne naknade. (I. RADIC)

Labinski sud nenadležan u procesu Opcine protiv Rockwoola
Procelnik Anton Bažon izvijestio je vijecnike o dopisu labinskog Opcinskog suda, kojem je Opcina tužila tvrtku Rockwool zbog onecišcenja vode i zraka te ugrožavanja zdravlja ljudi, kojim ta institucija sebe proglašava nenadležnom u ovom slucaju. Najavio je da ce se Opcina na takvo rješenje žaliti Županijskom sudu.

Božena Sucic Juricic iz Akcije mladih tražila je predocenje dopisa suda, na što je Bažon uzvratio da taj dokument nema Opcina, vec odvjetnik. Sucic Juricic je nakon toga sa svojom stranackom kolegicom Doris Floricic napustila sjednicu. Stekao se dojam da su bile nezadovoljne i nacinom rasprave, odnosno odgovorima 15-orici gradana, koliko ih je prisustvovalo dijelu sjednice posvecenoj Rockwoolu.- Vi ste servis gradana, a ne sami sebi svrha, porucila je pri odlasku Sucic Juricic.


Podijeli: Facebook Twiter