Vježbama pokazali spretnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podrucna vatrogasna zajednica Rovinj proteklog je vikenda obilježila 10. godina postojanja. Grad Rovinj i opcine Bale, Kanfanar i Žminj 4. prosinca 2000. godine osnovale su PVZ Rovinj, a sacinjavaju je sve vatrogasne postrojbe podrucja - Javna vatrogasna postrojba Rovinj te Dobrovoljna vatrogasna društva Rovinjsko Selo, Bale, Kanfanar i Žminj.

Svecanost obilježavanja zapocela je okupljanjem sudionika kod nogometnog igrališta gdje je snimljena milenijska fotografija, a potom su sva vozila gradskim ulicama i rivom stigle do glavnog trga, Trga maršala Tita, gdje su se ponovno postrojili. Uslijedio je centralni dio svecanosti - pokazne vježbe za gradanstvo.



Prvi su naucene vještine pokazali najmladi clanovi DVD-a Žminj. Uslijedile su pokazne vježbe svih slavljenika, a moglo se vidjeti kako rukovati u slucaju da se zapali plinska boca, tehnicku intervenciju - kako se otvara auto u hitnim slucajevima, razne vježbe i vježbe spašavanja - iz ruševina, ali i u moru, kao i spašavanje iz visina.

Vježbe su bile vrlo atraktivne za publiku koja se okupila, a osim pokaznih vježbi bila je to prilika da se u šatoru na malom molu razgledaju razni vatrogasni aparati, fotografije iz arhiva vatrogasnih postrojba i društava te priznanja i nagrade, kao i edukativni materijal namijenjen djeci i odraslima. Jedna od atrakcija bilo je specijalno vatrogasno vozilo Zracne luke Pula.

Po završetku vježbi u Multimedijalnom centru se održala svecana sjednica koju su predvodili predsjednik PVZ-a Rovinj Dragan Poropat, dopredsjednik PVZ-a i zapovjednik JVP-e Rovinj Edi Mendica te Nikola Medelin, tajnk PVZ-a i zamjenik predsjednika JVP-a Rovinj, a svecanosti su prisustvovali i vatrogasci iz Primorsko-goranske županije, iz Opatije.

Vatrogascima su na požrtvovnosti i hrabrosti cestitali gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza, kao i predstavnici Opcina Bale, Žminj i Kanfanara. Dino Kozlevac, zapovjednik vatrogasne zajednice Istarske županije, je u svojem obracanju naglasio da je u ovih deset godina, od kada su vatrogasci vraceni lokalnoj samoupravi, puno napravljeno i da su se kada su krenuli s osnivanjima zajednica povodili tradicijom te da je sve polucilo uspjehom.

Poropat je izmedu ostalog kazao više o samim aktivnostima i opremi s kojom raspolažu. U proteklih deset godina nabavljen je novi vozni park, zbog cega je prosjecna starost sa 25 spuštena na 8 godina. PVZ raspolaže sa 120 operativnih vatrogasaca - 40ak vatrogasaca-bolnicara, pedesetak vatrogasaca ronioca te desetak za spašavanje unesrecenih iz visina i dubina. PVZ raspolaže s 23 vozila i jednim gliserom za spašavanje na moru, a saznalo se kako je u proteklih 10 godina obavljeno oko 3.5 tisuce intervencija.



Bila je to naravno i prilika da se podjele priznanja osnivacima, te javnim ustanovama s kojima suraduju. Za doprinos u radu u vatrogasnoj zajednici broncanu vatrogasnu medalju primio je Sandro Žufic, a srebrnu Eviliano Gašpic. Svecanost je okoncana urucenjem svecane vatrogasne zastave Giovannija Sponze predsjedniku PVZ-a Draganu Poropatu

Podsjetimo da je prvu vatrogasnu jedinicu Rovinj dobio još 1854. godine i da se u muzejskoj zbirci u Vatrogasnom domu cuvaju jedna od najstarijih vatrogasnih kola, niz pumpi i druge opreme i sablja vatrogasnog zapovjednika iz 1891. godine.


Podijeli: Facebook Twiter