Garbin ili ponente, more je prokuhalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su se danas mnogi zapleli u raspravi je li uz zapadnu istarsku obalu puhao jugozapadni vjetar garbin, odnosno lebic ili zapadnjak ponente, cinjenica je da je vjetar bio olujni te da je, što je karakteristicno za oba vjetra, stvarao ogromne valove.

I dok su se neki divili visokim valovima te ih fotografirali, vlasnici barki u Rovinju, Fažani, Valbandonu i ostalim mjestima koja su bila na udaru vjetra morali su dežurati i paziti hoce li njihova plovila izdržati nalete podivljalog mora.

U valbandonskoj smo lucici tako zatekli vlasnika jedne barke koji je ujutro vec morao mijenjati cime na krmi, buduci da su mu stare pukle zbog stalnih naleta valova. Kazao nam je da dugo nije doživio tako jaku ponentadu. Buduci da su u lucici nedavno stari most zamijenili novim, srušili su i središnji potporni stup koji je koliko-toliko štitio lucicu od vecih valova.











U Fažani je, pak, bilo gotovo nemoguce prošetati rivom koju su doslovno potapali valovi. Barke koje su bile na slobodnim vezovima plesale su neki svoj ples na uzburkanom moru, a vlasnici su ih s obale mogli samo promatrati i zazivati smirivanje vremena. Na rivi nije bilo ni parkiranih vozila, buduci da su valovi zalijevali kopno sve do ceste.

Orkanska garbinada srecom nije prouzrocila štete u Rovinju. Vlasnici su na vrijeme osigurali vezove svojih plovila, ali su zbog naleta vjetra i valova morali dodatno zatezati konopce i sidra. Nakon nevremena posla ce imati komunalci jer je marežada na obalu nabacala pijesak i kamenje.

Iz rovinjske Lucke uprave saznajemo da je lebic, po domace garbin, povremeno dostizao jakost od 20 metara u sekundi, što se smatra orkanskim. Buduci da garbinada tek smjenjuje jednu i drugu vrstu vremena, sreca je da ce potrajati kratko. (B. ŽIŽOVIC, A. POKRAJAC)



Kupaci, oprez!

Na molu u Staroj Barbarigi postavljena je ploca na kojoj piše: "Oprez, kupanje na vlastitu odgovornost!". Teško je zamisliti da bi nekome uopce palo na pamet okupati se po takvom (ne)vremenu kakvo je ujutro bilo uz obalu.


Podijeli: Facebook Twiter